NieuwVoetbal

Twintig onbekende namen gevonden van omgekomen voetballers in de provincie Groningen

Het onderzoek in de provincie Groningen naar de oorlogsslachtoffers in het voetbal wordt na twee maanden afgesloten. Toch zoeken we nog steeds naar meer informatie, zoals van de leden van Hakoah. In samenwerking met de Groninger Archieven. 

Een elftal van Hakoah in 1935. Foto via Groninger Archieven

In de afgelopen twee maanden hebben we twintig namen gevonden van omgekomen voetballers in de provincie Groningen, die niet staan vermeld op het monument van de KNVB. Daarmee is deze droevige lijst uitgebreid tot 97. Van heel veel andere voetballers hebben we hun sterfdag gevonden, vaak met aanvullende informatie.

We hebben dit te danken aan de reacties vanuit de provincie, onder meer via de Facebook-pagina van de Groninger Archieven. Vanaf volgende week verplaatst dit onderzoek zich naar de provincie Gelderland, maar we blijven geïnteresseerd. Zo hebben we nog geen enkele naam van de Joodse voetbalclub Hakoah uit de stad Groningen. Ook hiervan willen we graag veel meer weten.

Vragen en opmerkingen kunnen hier.

De complete lijst van oorlogsslachtoffers in Groningen staat hier.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.