NieuwSchaatsenVoetbal

Een ijsbaan rond de voetbalwedstrijd tussen Blauw-Wit en Feyenoord

Blauw-Wit en Feyenoord hadden in 1929 een uiterst merkwaardige wedstrijd in het Olympisch Stadion. Rond hun veld lag een ijsbaan, dat gewoon in gebruik bleef terwijl deze ploegen speelden. 

Foto uit De Revue der Sporten

Bij elke koude winter vroeger lag er een ijsbaan in het Olympisch Stadion. Water op de atletiekbaan spuiten en klaar.

Dat was ook het geval op 22 december 1929 maar die dag stond Blauw-Wit – Feyenoord ook op het programma. Daarvoor was een creatieve oplossing, want tijdens die wedstrijd flaneerden de schaatsers over de baan terwijl de voetballers op het veld bezig waren!

Het zorgde voor bijzondere momenten, blijkt uit het wedstrijdverslag in De Revue der Sporten. ‘Doodnuchter cirkelde ’n kunstrijder vlak naast Hombörg,’ schreef het blad over de voetballer, die toen zowel voor Blauw-Wit als het Nederlands elftal speelde. ‘Af en toe belandde er ’n voetballer op zijn klosjes op de ijsbaan, waar hij elegant overheen gleed, en de Blauw Wit-scheidsrechter maakte tot groot amusement van het publiek zelfs ’n tuimeling toen hij plots op het ijs terecht kwam.’

Over het algemeen redden de spelers zich aardig in deze bijzondere omstandigheden, behalve bij het nemen van een hoekschop, ‘omdat men bezwaarlijk ’n aanloop over het ijs kon nemen.’ Na negentig minuten eindigde de wedstrijd in 0-0.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.