NieuwVoetbal

Unieke filmbeelden uit 1935 van de bouw van de Kuip staan allemaal online

In de Maand van het digitaal erfgoed besteedt Sportgeschiedenis aandacht aan de mooiste digitale collecties van sporthistorisch erfgoed. Bij het Stadsarchief Rotterdam worden filmbeelden bewaard van de bouw van de Kuip in 1935 – hier

Jonge voetballers tijdens de bouw van de Kuip, screenshot uit film via het Stadsarchief Rotterdam

In 1935 begon de bouw van de Kuip, die anderhalf jaar later in gebruik werd genomen. Bij het Stadsarchief Rotterdam staan bijzondere filmopnames online van zowel de bouw als de opening van dit stadion. Ook zijn er fragmenten van de wedstrijd van 6 juni 1937 tussen Feyenoord en Arsenal, in die tijd beschouwd als het beste elftal ter wereld.

Eerste voetballers

Vooral bijzonder is een film uit de periode 1935 – 1938 van Jaap Tieman van de binnenstad van Rotterdam, inclusief een sfeerreportage van de voetbalwedstrijd Xerxes – Sparta. De filmer stak in 1935 ook nog even de rivier over en legde zo het begin van de bouw van de Kuip vast.

Een fantastisch shot is van een groep jonge voetballertjes tussen die eerste bouwsels. Aan het einde zien we beelden van de officiële opening van het stadion. Je kan het allemaal hier zien én downloaden, beginnend na 13 minuten en 42 seconden.

Diezelfde Tieman mengde zich in 1937 onder de supporters van het Nederlands elftal, die in 1937 de eerste officiële interland in de Kuip speelden, tegen België. De dramatische aftrap van Oranje, wellicht één van de slechtste ooit, is vanaf de tribune vastgelegd. Een maand later was Tieman erbij toen tijdens de wedstrijd tegen Arsenal – hier. Feyenoord verloor die met 0-3.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.