NieuwVoetbal

Unieke foto uit de Tweede Wereldoorlog: voetballende onderduikers in Limburg

Op 28 maart 1943 werd er in het Limburgse Tungelroy een heel bijzondere voetbalclub voor onderduikers opgericht, verstopt voor de Duitsers. Uit die begintijd bestaat zelfs nog een foto.

Deze foto komt uit de collectie van Erfgoed Tungelroy

In het Limburgse Tungelroy nabij Weert werd in de jaren twintig voetbalclub Olympia opgericht, zo meldt Erfgoed Tungelroy. Op de Databank Sport van ING Huygens worden uit die tijd ook nog Tungelroij en T.V.V. genoemd. Er werd onder meer gespeeld op een zandvlakte.

Onderduikers

In de eerste oorlogsjaren bestond er geen eigen club meer in dit dorp, maar door de komst van onderduikers werd hier weer nieuw leven in geblazen. Er zaten er ook nogal wat, is te herleiden uit het dagboek van inwoner Lei Beelen. Hij schreef dat er in 1943 zo’n veertig onderduikers in Tungelroy verbleven, omgerekend één per twee á drie woonhuizen.

Om de verveling wat te verdrijven besloten deze mensen om te gaan voetballen. Geholpen door plaatselijke inwoners als Jack Neijnens (met de schuilnaam Sjaak van Linj), Neer Langers (Moase Neer) en Tjeu Hendrikx (Tjeu van Hoube Sjang) werd er zelfs een club opgericht. ‘Zij voetbalden in een afgelegen bosrijk gebied tussen Tungelroy en Swartbroek bij Verhaag, daar waar de Duitsers niet kwamen,’ zo licht Wim Kiggen toe, de huidige voorzitter. In de collectie van Erfgoed Tungelroy zit zelfs nog een unieke foto uit 1943 van deze voetballende onderduikers.

Naar huis

Omdat er in 1943 geen nieuwe clubs mochten worden opgericht, werd aanvankelijk gekozen voor verhullende clubnamen als Handboog Ontspanning en Brevendia 3, naar de club uit het naburige Stramproy. In 1944 gebruikten ze ook nog eens de naam Olympia. Er werd natuurlijk niet meegedaan aan een competitie, want elk contact met de buitenwereld kon arrestatie betekenen, en daarmee de dood.

De eerste competitiewedstrijden werden gespeeld na de Bevrijding in 1945, eerst nog als Olympia. Dat was alleen niet meer met de onderduikers, want die waren natuurlijk meteen weer naar huis gegaan. Er bleven genoeg leden over voor aansluiting bij de KNVB onder de naam Crescentia.

Deze club bestaat nog steeds en kan dus over twee jaar het tachtigjarige bestaan vieren.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.