NieuwVoetbal

Unieke geluidsopnames uit 1970: feestende Feyenoord-supporters na winst op Celtic

Feyenoord speelt zijn laatste Champions League-wedstrijd van het seizoen tegen Celtic. Het Stadsarchief Rotterdam bewaart geluid uit 1970, opgenomen in de nacht nadat Feyenoord de Europa Cup 1 had gewonnen, ook tegen Celtic.

Op 6 mei 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1, wat meteen na afloop voor een vreugde-explosie zorgde, die Rotterdam sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer had meegemaakt.

Alida Spijkman nam dit allemaal op met een bandrecorder, onderdeel van een project dat het Stadsarchief al in 1961 was begonnen, op haar initiatief. In een geluidsstudio werden Rotterdammers geïnterviewd over hun verleden. Na de Feyenoord-finale mengde ze zich onder de feestvierders met geluidsopnameapparatuur om zo vast te leggen wat er allemaal gebeurde. ‘Dit alles met één doel: de samenleving vatten in geluid,’ schreef Algemeen Dagblad op 21 november 1974.

Dit bijzondere materiaal van de nacht van 6 op 7 mei 1970 wordt nog steeds bewaard in het Stadsarchief Rotterdam, onderdeel van een collectie van minimaal 2500 geluidsbanden. In het fragment hierboven horen we de supporters op het Weena, de Coolsingel en het Hofplein meteen na afloop van de finale als ze nog amper beseffen wat er is gebeurd. Heel opvallend is het enorme getoeter, zoals we nu gewend zijn als een Turkse of Marokkaanse club iets wint.

Deze feesten begonnen al in de nacht voordat Feyenoord officieel werd gehuldigd. Zoals De Waarheid schreef: ‘De avond na de Europa Cup-finale tegen Celtic heeft vooral op Rotterdam-Zuid, waar de meest fervente Feijenoord-aanhangers wonen, tot dolle taferelen geleid. Cafés bleven uren na sluitingstijd nog open.’

De volgende dag werd de binnenstad van Rotterdam overspoeld met zo’n 100.000 tot 200.000 supporters.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.