NieuwVoetbal

Van Biezelinge naar Tokio: KNVB viert vijftig jaar vrouwenvoetbal

Precies vijftig jaar geleden werd er in het Zeeuwse dorpje Biezelinge een belangrijke stap gezet naar de nationale erkenning van het vrouwenvoetbal. De KNVB staat er deze zomer bij stil. In samenwerking met Trouw. 

Al in 1962 werd deze stedenwedstrijd tussen Middenburg en Vlissingen gespeeld. Foto via Zeeuws Archief

In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio viert de KNVB het vijftigjarige bestaan van vrouwenvoetbal in Nederland. Op 24 oktober 1971 erkende de bond het damesvoetbal, zoals dat toen nog werd genoemd. Na een jarenlange strijd nam de bond eindelijk de vrouwelijke voetballers op in de organisatie.

Damesvoetbalbond

Het jaar 1971 is heel belangrijk geweest, omdat er toen van alles gaande was in het internationale vrouwenvoetbal. De onafhankelijke Europese vrouwenvoetbalassociatie bereidde het wereldkampioenschap voor, dat in augustus 1971 in Mexico werd gespeeld. Een internationale bijeenkomst hierover in december 1970 werd weer bezocht door Gerard Korsuize, afkomstig uit het Zeeuwse dorp Biezelinge. Hij besloot daarna om een nationale bond op te richten, omdat de KNVB zelf geen stappen nam om een team samen te stellen voor dat toernooi, ondanks een groeiende populariteit van vrouwenvoetbal in ons land.

Op 10 april 1971 werd zo in Biezelinge de Algemene Nederlandse Damesvoetbalbond in het leven geroepen, onder meer voor het organiseren van een eigen competitie. Met Korsuize als voorzitter werd Nederland inderdaad ingeschreven voor de kwalificatiewedstrijden van het wereldkampioenschap. Dat gebeurde met grote voortvarendheid, want een week later al, op 17 april, was er een eerste oefenwedstrijd, die met 0-4 van Frankrijk werd verloren. De UEFA erkende die wél als een officiële interland, maar de KNVB wilde er nog niet van weten. Het is typerend voor die moeizame jaren, maar hoe dan ook: het begin was er. Plaatsing voor dat WK in Mexico bleek alleen nog net iets te ambitieus.

De ontwikkeling van vijftig jaar vrouwenvoetbal in Nederland, gegevens via KNVB. Tussen 1986 en 1998 werden de vrouwen niet geteld bij de KNVB. 

Verjaardag

Korsuize had nóg een ambitie met de Damesvoetbalbond: “Wij willen beschouwd worden als een sectie van de KNVB.” Hij kon daarbij wijzen op het succes van de nieuwe bond, zo merkte hij na de eerste maand op: “Het gaat eigenlijk te snel. Als competitieleider kan ik het nauwelijks meer bijsloffen. Inmiddels is een werkbestuur geformeerd om de zaak definitief op poten te zetten.” Meer dan dertig verenigingen hadden zich inmiddels aangesloten, met zo’n duizend actieve voetbalsters. Daarmee vertegenwoordigde deze bond ongeveer een derde van alle vrouwelijke voetballers in ons land.

Op 24 oktober 1971 erkende de KNVB dan eindelijk het vrouwenvoetbal, waarmee de Damesvoetbalbond werd opgeheven. Met terugwerkende kracht begon daar de lange weg van de voetbalsters, die onder meer leidde naar een Europese titel en een verloren WK-finale. Dit historische moment wordt daarom gevierd in aanloop naar het eerste optreden van de Nederlandse voetbalvrouwen op de Olympische Spelen, zo zegt KNVB-persvoorlichter Daan Schippers.

Van Biezelinge naar Tokio – zo ongeveer kunnen we die vijftig jaar dan wel samenvatten. Het is in ieder geval een mooie werktitel.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.