NieuwVoetbal

Veertien maanden na de vliegramp van 1958 stapte Manchester United weer in het vliegtuig

De Maand van de Geschiedenis heeft als thema Wat een ramp! Eén van de grootste vliegrampen in de sport is van Manchester United in 1958. De eerste vlucht daarna was veertien maanden later naar Rotterdam.

Feyenoord – Manchester United in 1959. Foto Herbert Behrens via het Nationaal Archief

Op 6 februari 1958 was de vliegramp met vlucht 609 van British European Airways met daarin de spelers en staf van Manchester United. Het duurde meer dan een jaar voordat deze voetbalploeg opnieuw in het toestel stapte voor een vlucht. Die ging naar Nederland.

“Het kan niet anders,” zei coach Matt Busby. “Je kunt geen sportrelaties aanhouden zonder vliegtuigen te gebruiken.” Meteen na de landing belde hij wel naar huis om te zeggen dat ze veilig waren aangekomen.

Busby werd nog gevraagd of hij er niet aan gedacht had de ploeg over verschillende vliegtuigen te verdelen. “Wij zijn een team als we spelen en als we reizen. Ik wil dit team niet splitsen.”

Er was zelfs tijd voor een grapje toen journalisten wilden weten wat de volgende vliegreis zou worden. Busby: “Als we weer terug gaan naar Engeland.”

TV

Op 28 april werd bekend dat de wedstrijd live op tv zou worden uitgezonden. “De voetballiefhebbers hebben dit televisie-extraatje in eerste instantie aan Feijenoord te danken,” aldus Het Parool, “dat de Nederlandse Televisie Stichting heeft uitgenodigd deze voetbalwedstrijd uit te zenden. De van de KNVB vereiste toestemming werd onmiddellijk verleend. Voor de uitzending van de wedstrijd Feijenoord—Manchester United vanavond is men 5000 gulden verschuldigd aan het Feijenoordstadion.”

En het beviel goed. “Uitstekende voetbalreportage”, kopte De Leeuwarder Courant. “Het was een prachtige uitzending. Het beeld was gedurende de gehele speeltijd zeer scherp en de camera’s volgden het spel goed. Ook het commentaar van Aad van Leeuwen was rustig en goed al vergiste hij zich verschillende keren in de namen. Vooral Veldhoen en Bak, de linksback en de linkshalf van Feijenoord, en voor rust Van der Gijp en Meerman, werden herhaaldelijk verwisseld.”

Het was een doelpuntrijke wedstrijd, want Manchester United won met 3-5. “De cameramensen hebben de kijkers geen enkel onderdeel van de wedstrijd onthouden en alle acht doelpunten waren uitstekend te volgen.” De krant verwachtte daarom dat er vaker dit soort wedstrijden live op tv zouden komen.

De enige pechvogels woonden in de regio Eindhoven, want precies tijdens de wedstrijd viel de elektriciteit uit en daarmee ook de tv. Helaas zijn er geen beelden uit 1959 bewaard gebleven.

Waaardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.