NieuwVoetbal

Veertig jaar geleden won Italië het WK voetbal

Op 11 juli 1982 was de finale op het WK voetbal in Spanje tussen Italië en West-Duitsland. Roberto Pennino zocht de hoofdrolspelers op voor zijn boek Italië 1982. 

Roberto Pennino, Abraham Klein en Dino Zoff

Niet vaak zal een team zo gehaat zijn geweest als West-Duitsland op het WK voetbal van 1982. Na de schandalige wedstrijd tegen Oostenrijk schopte Toni Schumacher in de halve finale ook nog eens Patrick Battiston het ziekenhuis in.

Italië was het toernooi gestart met drie gelijke spelen, maar na een overwinning op heersend wereldkampioen Argentinië kwam het team op drift. Paolo Rossi scoorde daarna drie keer tegen de gedoodverfde favoriet Brazilië. Roberto Pennino kijkt hierop terug in zijn boek, waarvoor hij een groot aantal betrokkenen uit de tijd zelf sprak.

Loden jaren

Deze wereldtitel betekende namelijk méér dan alleen sportief succes voor Italië, de eerste gewonnen finale op een WK voetbal sinds 1938. In de jaren zeventig was het land zwaar getroffen door aanslagen met tientallen doden, die zorgden voor een diepe crisis. Het werd omschreven als ‘anni di piombo’, de jaren van het lood.

Pennino had onder meer een ontmoeting met Dino Zoff, de toenmalige aanvoerder van de Italianen, en scheidsrechter Abraham Klein, die de wedstrijd tussen Italië en Brazilië had geleid. Ze hadden elkaar sindsdien niet meer gezien. Verder sprak Pennino met Bruno Conti, Marco Tardelli en de weduwe van Paolo Rossi.

Boek hier kopen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.