Voetbal

Verdwenen stadionklok uit 1930 verstopt in stadion van Go Ahead Eagles?

Volgens de website Niet Te Kraken ligt er misschien een sporthistorische schat in het stadion van Go Ahead Eagles. Een verdwenen stadionklok zou een halve eeuw geleden zijn begraven onder de IJsseltribune. Wanneer gaan we graven?

Onder trompetgeschal werd een groot laken van een hoog gestalte aan de rand van lange zijde van het veld verwijderd. Een prachtige imposante klok, staande op een hoog voetstuk, kwam er onder vandaan.

De website Niet Te Kraken gaat over de geschiedenis van Go Ahead Eagles – ook te volgen via Twitter. Op 25 oktober verstuurden de makers een spannende tweet: ‘De geruchten blijken dus te kloppen. Onder de IJsseltribune ligt de kampioensklok, uit 1930, begraven.’ Het was het begin van een artikel, dat gisteren werd geplaatst.

We gaan hiervoor terug naar 1930 toen Go Ahead (nog zonder Eagles, dus) landskampioen werd en dat uitbundig vierde. Het was een dag vol sprekers, sportmanifestaties, cadeaus, bloemstukken én een klok op een granieten voetstuk, die werd aangeboden door de Deventer burgerij.

Niet Te Kraken schrijft hierover: ‘Onder trompetgeschal werd een groot laken van een hoog gestalte aan de rand van lange zijde van het veld verwijderd. Een prachtige imposante klok, staande op een hoog voetstuk, kwam er onder vandaan. De klok werd vervaardigd door de fa. Korz, die destijds een klokkenwinkel had op de plek waar nu de HEMA is gevestigd.’

Deze klok bleef 33 jaar in gebruik totdat de club in 1963 zijn stadion grondig verbouwde. ‘Er was geen plek meer voor de klok uit 1930,’ aldus de site, ‘en op aandringen van de clubmanager van die tijd, Wim Beltman, werd de klok verwijderd.’

Maar waarheen? Nam iemand dat ding mee naar huis? Werd het in stukken gehakt en bij het vuil gegooid? Nee, het zou zijn begraven in het stadion zelf! Niet Te Kraken: ‘In diverse publicaties in de jaren kort hierna en door menig ‘supporter op leeftijd’ wordt stellig beweerd dat de klok (of gedeelten ervan) onder de huidige IJsseltribune zijn beland en zich daar tot op de dag van vandaag nog steeds bevindt.’

Wanneer gaan we graven?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.