Voetbal

Vier Abe Lenstra’s in een toneelstuk over Abe Lenstra

Het is precies dertig jaar geleden dat Abe Lenstra is overleden. In 1963 kwam Herman Kuiphof bij hem op bezoek voor een tv-interview. Nu weer te zien op Sportgeschiedenis.

Naar Abe Lenstra is een stadion vernoemd met een standbeeld van hem ervoor. Er zijn straten naar hem vernoemd én er is een toneelstuk over hem gemaakt. Dat laatste gebeurde in 1995 in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Om zijn leven goed te vangen, moesten maar liefst vier verschillende acteurs worden ingezet.

De voorstelling uit 1995 ging vooral over de beroemde voetbalwedstrijd Heerenveen – Ajax uit 1950. De Friese ploeg won toen met 6-5 nadat het met 1-5 had achtergestaan. Alle doelpunten werden nagespeeld in het theaterstuk.

Ronnie Pander werd uitgekozen als één van de als vertolkers van de legendarische voetballer. Zelf was Pander ook voetballer, toen 18 jaar oud en natuurlijk spelend voor Heerenveen. Er waren nog drie Abe’s, elk voor een andere levensfase: Jan Sjoerd Veenstra, Hilbert Dijkstra en Romke de Leeuw. Aan deze productie werkten zo’n 500 mensen mee.

De reacties waren positief. ‘Een daverende show,’ aldus De Telegraaf. ‘Verbluffend’, schreef De Volkskrant. ‘Ontroerend’, meende het NRC Handelsblad. Alleen De Trouw bleef nuchter, wat volgens De Leeuwarder Courant vooral kwam omdat de recensent zelf een Fries was.

Naar aanleiding van deze voorstelling zond AVRO Televizier op 13 september 1995 een reportage uit over Lenstra, inclusief enkele fragmenten uit de voorstelling. Het is hieronder te zien.

Bezoek van de V.P.R.O.

Dan hebben we nog een bijzonder opname over Lenstra. De VPRO was namelijk de eerste omroep van ons land, die speciale tv-documentaires over sport maakte. Herman Kuiphof werd hiervoor op pad gestuurd. Op 30 november 1963 was Lenstra aan de beurt.

Het gesprek tussen Kuiphof en Lenstra speelde zich grotendeels af aan een tafel met daarop wat kleedjes. De gordijnen erachter bleven gesloten. Kijk maar:

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.