Vijf opmerkelijke huldigingen op de Coolsingel (en dan niet alleen voor Feyenoord)
Feyenoord krijgt geen toestemming voor een eventuele huldiging op de Coolsingel bij het winnen van de finale van de Conference League. Op deze plek vinden al meer dan honderd jaar lang de grote sporthuldigingen van Rotterdammers plaats, van boksers in 1921 tot Feyenoorders in 2017. Hier is de lijst van vijf opmerkelijke gebeurtenissen.
Foto via Stadsarchief Rotterdam
Het wordt als vanzelfsprekend beschouwd dat Feyenoord zijn huldigingen viert op de Coolsingel, maar ook dat verhaal heeft een geschiedenis – inmiddels al meer dan een eeuw oud.
1921: de eerste sporthuldiging
De Franse bokser Georges Carpentier (1894 – 1975) was één van de beroemdste boksers van zijn tijd. In 1921 bracht hij een bezoek aan Nederland, waaronder Rotterdam. Op de Coolsingel kreeg hij een enorme huldiging, de eerste keer voor een sporter op die plek.
In Het Noordelijk Sportblad stond een prachtig ooggetuigenverslag. ‘Het Delftsche poortplein was zwart van de menschen. Carpentier was in aantocht. Er ontstond een heel gedraaf van menschen, de autostoet tegemoet. De heele Coolsingel af holden velen met de auto waarin de held van den dag gezeten was mee, ’t tramverkeer was stopgezet. Carpentier zat inde auto achter de glazen weggescholen, slechts een heel enkele maal wuifde hij even. Het hooge hek van ‘t Ziekenhuis op ‘t Calandplein leek als begroeid met een menschenklimop.’
De Fransman verklaarde daarna dat hij nog nooit eerder zoiets had meegemaakt, ‘of het zou in Amerika moeten zijn geweest’. Het hele verhaal staat hier.
1924: de eerste huldiging voor Feyenoord
De eerste keer dat Feyenoord feest vierde op de Coolsingel was na het winnen van het afdelingskampioenschap in 1924. Deze huldiging was niet georganiseerd door de club zelf, maar door Voorwaarts, het dagblad van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij SDAP in Rotterdam. Het klinkt gek dat een politieke partij deze verantwoordelijkheid nam, maar de socialisten voelden zich in 1924 bijzonder aangetrokken tot Feyenoord. Ze hadden een soort van rondleiding door de stad georganiseerd, die ook langs de Coolsingel ging.
Het werd een volksfeest zoals Rotterdam nog nooit eerder had meegemaakt met tienduizenden Feyenoord-supporters. De politie had er de handen vol aan. ‘Er zijn meer huldigingsintochten van verschillende aard op sportgebied te Rotterdam geweest,’ aldus de verslaggever van Voorwaarts, ‘doch zulk een geweldige menschenvloed als Zondag heb ik nooit saamgedrongen gezien om een feestelijke stoet van sportmenschen.’ Pas laat op de avond hadden de Feyenoorders zich door de massa gepropt om eindelijk in Zuid te arriveren.
Enkele maanden later gebeurde dit nog een keer, want toen had Feyenoord ook de landstitel gewonnen. Dit keer organiseerde de club zelf het feest en niet de SDAP. Op de Coolsingel was het weer chaos, aldus de Haagsche Courant: ‘Ter zijde van den stoet, die haar triomfale intocht deed op Rotterdam’s boulevard, van de lange reeks auto’s met rood-witte vlaggen gesierd en met kransen op de motorkappen, was geen enkele politieman te ontwaren. Het stond de duizenden enthousiasten vrij op de treeplanken en op de spatborden te klauteren en aan de kappen der auto’s te gaan hangen, waardoor het voorttrekken bemoeilijkt werd.’
Dat hele verhaal staat hier.
Vanaf 1921: andere voetbalhuldigingen
De Coolsingel is inmiddels exclusief voor de huldigingen van Feyenoord, maar ook andere voetballers kregen op die plek een eerbetoon. Al in 1921 zorgde Sparta voor een groot voetbalfeest op de Coolsingel na de legendarische voetbalreis naar Haarlem, waarbij zo’n 2000 Rotterdamse supporters meereisden om hun club toe te juichen. Na thuiskomst stonden er duizenden mensen te wachten op de Coolsingel om Sparta feestend binnen te halen. Dat verhaal staat hier.
In 1936 was er een spontane huldiging op de Coolsingel voor het Nederlands voetbalelftal na een zege op Frankrijk. En ook Sparta werd daar geëerd na het behalen van de landstitel van 1959. Zo’n 15.000 supporters vierden dit kampioensfeest in de stad, ook met een rondleiding die over de Coolsingel voerde.
1924: olympische huldigingen
Ook de Nederlandse wielerploeg van 1924 kreeg een feestelijke ontvangst op de Coolsingel na het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs. De renners kregen een rondrit door de stad aangeboden, met een juichende massa op de Coolsingel. Een paar maanden later gebeurde dat opnieuw, maar dan met de olympische ruiterploeg die eveneens goud had gewonnen.
1969 en 1970: landskampioen en Europa Cup
De meest legendarische huldiging ooit was in 1970 nadat Feyenoord de Europa Cup 1 had gewonnen, met zo’n 100.000 tot 200.000 mensen. Het is ook door dit voetbalfeest van 1970 dat we tegenwoordig de automatische koppeling maken tussen Feyenoord en de Coolsingel, maar een jaar eerder was daarvan nog geen sprake.
De Feyenoord-spelers hadden in 1969 namelijk de landstitel gewonnen en gingen daarom op bezoek bij het stadhuis. Burgemeester Thomassen ontving het team, waarna hij de spelers naar het balkon duwde om zich te laten toejuichen door de supporters. Er stonden toen maar 300 supporters met een vlaggetje te zwaaien…