NieuwVoetbal

Vijf wedstrijden die Stadion De Meer zo bijzonder maakten

Op 28 april 1996 nam Ajax afscheid van stadion De Meer. De Ajax-supporters zijn deze plek nog steeds niet vergeten, bleek na een oproep. 

Stadion De Meer in 1947, foto via het Stadsarchief Amsterdam 

Ajax-stadion De Meer werd in 1934 in gebruik genomen en was dus ruim zestig jaar het Ajax-huis – de periode waarin de club zich als één van de beste van Nederland ontwikkelde naar één van de beste van de wereld.

Daarom deden we op Twitter een oproep naar herinneringen. Die leverde teveel reacties op om allemaal in dit verhaal te vangen. Zo werd het Europese debuut van Dennis Bergkamp aangehaald, op 14 maart 1987 tegen Malmö. Maar er was ook iemand, die er als beveiliger een nacht op het veld doorbracht om te voorkomen dat supporters van FC Utrecht de middenstip zouden stelen, zoals ze eerder hadden gedaan.

Herinneringen zijn persoonlijk, zoveel blijkt wel weer. Dit zijn onze vijf wedstrijden, die bij elkaar opgeteld van De Meer zo’n bijzonder stadion maakten.

De grootste thuiszege

Jammer voor Vitesse, maar we gaan toch weer even terug naar 19 mei 1972. Ajax won die dag met 12-1, sinds de 0-13 tegen VVV dit seizoen de één-na-grootste overwinning in de Eredivisie ooit. Het kampioenschap was al binnen en daarom had Ajax een nieuwe ambitie: méér dan honderd doelpunten in één seizoen. Na afloop van die wedstrijd was dat inderdaad gelukt.

De terugkeer van Johan Cruijff

Op 6 december 1981 keerde Johan Cruijff terug bij Ajax na een afwezigheid van acht jaar. In De Meer onderstreepte hij dat met een weergaloos doelpunt tegen Haarlem. Het thuispubliek was in extase, vooral omdat bleek dat hun grote held het voetballen duidelijk nog niet was verleerd.

5-5

Eén van de meest sensationele wedstrijden was Ajax – FC Groningen op 24 januari 1983. Ajax speelde onder meer met Cruijff, Frank Rijkaard en Wim Kieft in de gelederen. De bezoekers namen Ron Jans en Erwin en Ronald Koeman mee. Na zeven minuten was het 2-0 voor Ajax en na 82 minuten leidde de thuisploeg nog met 5-3. En tóch werd het 5-5 door een late gelijkmaker van Jans, die volgens kenners de wedstrijd van zijn leven speelde. ‘De bofkonten die bij deze unieke partij aanwezig waren, zullen deze heroïsche strijd voor eens en altijd in het geheugen hebben gegrift’, zo schreef het Nieuwsblad van het Noorden.

Thuisstadion voor Feyenoord

Feyenoord heeft één officiële thuiswedstrijd gespeeld in De Meer! Op 18 april 1943 mochten de Rotterdammers niet meer in de Kuip spelen uit angst voor een bombardement. Ajax schoot meteen te hulp en bood zijn eigen stadion aan voor de wedstrijd Feyenoord – Heerenveen. De voetbalwereld roemde Ajax voor deze opmerkelijke solidariteit. Feyenoord won met 2-1.

De fragmentatiebommen

De Meer heeft niet alleen hoogtepunten meegemaakt. Op 22 oktober 1989 gooiden drie inwoners uit Schiedam tijdens Ajax – Feyenoord twee fragmentatiebommen naar het nabijgelegen vak P. Er waren veertien gewonden, van wie één zeer ernstig met een slagaderlijke bloeding. Door een wonder vielen er geen doden. Het Ajax-bestuur trok die middag nog zijn conclusies: “Ons stadion is anno 1989 niet meer geschikt om betaald voetbal in te spelen.” Zeven jaar later volgde inderdaad dat afscheid.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.