Voetbal

23 maart 1997: de Slag van Beverwijk

Op 23 maart 1997 werd Ajax-supporter Carlo Picornie gedood tijdens gevechten in Beverwijk. In 2002 werd in het boek De F-Side is niet makkelijk een reconstructie gemaakt.

Enkele Ajax-supporters, die in 1997 betrokken waren bij de ‘Slag van Beverwijk’, vertelden in 2002 hun verhaal in het boek De F-Side is niet makkelijk. Daarin werd teruggekeken op dit dieptepunt uit het Nederlandse supportersgeweld, waarbij Carlo Picornie werd gedood.

Volgens deze reconstructie zouden veel aanwezige Ajax-fans niet hebben geweten dat er afspraken waren gemaakt voor een precieze locatie van de vechtpartij. Daardoor ontstond verwarring en chaos toen de Rotterdammers opeens verschenen. Ajacied Fred: “Ze kwamen terug met wel tweehonderd man en sloten ons van beide kanten in. Het werd een korte clash.”

Fred wilde ontsnappen via een weiland, maar kwam niet over een geul. “De weilanden waren net omgeploegd en de geulen waren fris. De hele groep die hem (Picornie, JvdV) achterna zat, begon met vijftien man op hem in te slaan. Langzaam werd hij naar beneden gebeukt, langzaam…Ik hoorde de knuppels op zijn hoofd neerkomen en vanaf dat moment heb ik een black-out gekregen.”

Zwaargewond werd hij naar het Elizabeth-ziekenhuis gebracht, waar hij werd verhoord op de operatietafel. Daarna werd hij zes weken vastgehouden in een cel om pas na een week later dat Picornie dood was. “Oh ja, je gabber is gisteren begraven en dat was best wel een mooie begrafenis. Al je vrienden waren er.”

Petra was de vriendin van Picornie. Zij wist niet dat hij bij de supportersclash aanwezig was, maar dacht dat hij brood was halen op het Damrak. Opeens kreeg ze telefoontjes. Een vriend zei dat ze meteen het ziekenhuis in Beverwijk moest bellen. Even later vertelde haar zus dat er iemand was gedood bij supportersgevechten. “Nou ja, toen wist ik het al en toen ik op teletekst keek, stond het er al op.”

Na haar bezoek aan het hospitaal vertelde haar zus dat Picornie twee dagen later Petra ten huwelijk had willen vragen. “Ik had vijftien jaar lopen zeuren om te trouwen en twee dagen voordat hij me zou vragen, gaat hij dood. Die shock kreeg ik ook nog.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -