NieuwVoetbal

Vijftig jaar geleden in Tilburg: Johan Cruijff wordt uitgefloten tijdens PSV – Barcelona

Op 19 mei 1974 speelden PSV en Barcelona een vriendschappelijk duel in Tilburg. Johan Cruijff maakte daar anti-reclame voor het voetbal.

Jan van Beveren is sneller dan Johan Cruijff. Foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief

Voor 150.000 gulden was Barcelona bereid om precies vijftig jaar geleden naar Tilburg te komen voor een wedstrijd tegen PSV. De extra opbrengsten waren bedoeld voor het Wilhelminafonds.

Nog voordat de voorverkoop was begonnen, waren er al duizenden kaarten besteld. Er was ruimte voor 25.000 toeschouwers. Uiteindelijk was dit stadion voor de eerste keer in negentien jaar uitverkocht voor de wedstrijd onder leiding van Frans Derks.

Bussen uit Amsterdam

Vanuit Amsterdam reden zelfs speciale bussen naar Tilburg. De Stichting Bijstand Buitenlandse Werknemers in Utrecht claimde een groot aantal entreebiljetten voor de honderden Spaanse inwoners in Nederland – een halve eeuw geleden nog gastarbeiders genoemd.

Barcelona was zojuist kampioen geworden van Spanje, onder leiding van Rinus Michels en in het eerste seizoen van Cruijff. Extra pikant was dat Jan van Beveren in het doel van PSV stond, die net in die tijd een conflict had met Cruijff vanwege zijn rol in het Nederlands elftal.

Cruijff in duel met Willy van der Kerkhof. Foto via het Nationaal Archief

Anti-reclame

De verwachtingen waren daarom hoog, maar die vielen vreselijk tegen. ‘Wanprestatie in Tilburg’, loeide het Algemeen Dagblad in zijn wedstrijdverslag. ‘Met voetbal had het duel tussen de Spaanse kampioen en PSV in Tilburg nauwelijks iets te maken.’

Na precies zeventien minuten scoorde Barcelona het eerste doelpunt, waarna de club het meteen ook voor gezien hield. Cruijff zelf stapte in de tweede helft van het veld op een voor hem zeer symbolisch moment: in de veertiende minuut. Hij kreeg een fluitconcert als dank van het zeer teleurgestelde publiek.

PSV won deze wedstrijd met 2-1, die door Het Parool werd omschreven als anti-reclame voor Barcelona. ‘Als Barcelona zijn Spaanse titel en zijn paradepaardje Johan Cruijff het volgende seizoen niet alleen via de Europacupduels, maar ook via een reeks vriendschappelijke wedstrijden te gelde wil maken — de vraagprijs van de Michelsequipe is op het ogenblik $ 40.000 – dan zal het toch heel wat beter voor de dag moeten komen dan gistermiddag in het Tilburgse sportpark tegen PSV. Dan zullen de Spanjaarden vooral wat meer begrip moeten tonen voor de rechten van het publiek. Want anders is het met de goodwill van Barcelona op de Europese voetbalmarkt snel gedaan.’

Cruijff en Björn Nordquist. Foto via het Nationaal Archief

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.