NieuwVoetbal

Voetbalaanvoerder boos op eigen supporters, maakt daarom geen 17-0

Nadat Ajax met 0-13 had gewonnen van VVV kregen de voetballiefhebbers opeens weer belangstelling voor eerdere monsteruitslagen in de belangrijkste competitie van het land. Precies 125 jaar was er zo’n recorduitslag bij RAP – Go-ahead, die nog hoger had kunnen uitvallen als de aanvoerder niet boos was geworden op zijn eigen supporters.

Het legendarische team van RAP aan het eind van de negentiende eeuw. Staand v.l.n.r. De Bruyn, Schröder, Rincker, Lieftinck. Tweede rij v.l.n.r. Potter, Hisgen en Van der Linde. Onderste rij v.l.n.r. Kampschreur, Moreau, Elias en Zweerts.

Op 10 november 1895 stonden enkele competitiewedstrijden op het schema voor de 1e Klasse, de hoogste voetbaldivisie van ons land. Eén daarvan was tussen RAP uit Amsterdam en Go-ahead uit Wageningen, niet te verwarren met de latere naamgenoot uit Deventer. F.H. van Leeuwen had die dag de leiding als scheidsrechter.

Precies 125 jaar geleden zaten er nog maar zeven clubs in de 1e Klasse, alleen maar uit het westen van het land. Andere bekende clubs waren Sparta, HFC en HVV, die allemaal nog steeds bestaan. Op 14 november 1895 meldde sporttijdschrift De Athleet de uitslagen, waaronder die van RAP – Go-Ahead. De Amsterdammers hadden maar liefst met 16-0 gewonnen. Dat was een evenaring van de recordscore van dezelfde club in het seizoen 1891-1892 toen er met dezelfde cijfers werd gewonnen van VVA, ook uit Amsterdam.

Aanvoerder, tevens onafhankelijk journalist

Het wedstrijdverslag kwam van de hand van J.C. Schröder, ook al stond zijn naam er niet onder. Het kan alleen niet anders vanwege de stijl van dit verslag, die zeer kenmerkend was voor Schröder, zo aan het begin van zijn journalistieke loopbaan die hem bracht tot hoofdredacteur van de Telegraaf. Dat Schröder ook aanvoerder was van het winnende team maakte in die tijd allemaal nog niet zoveel uit.

‘Geen onderaardsch gerommel, noch vallende sterren of vlammende spreuken aan den hemel hadden de catastrophe aangekondigd, die Wageningen boven het hoofd hing,’ zo opende Schröder zeer poëtisch zijn verslag. In de eerste helft werd negenmaal gescoord. ‘Go-ahead krijgt moeraskoortsen, R.A.P. record-droomen.’ Nog acht doelpunten tenslotte en de 16-0 tegen VVA was uit de boeken gespeeld.

‘Snelle rushes van R.A.P, 10, 11, het dozijn is vol,’ aldus de onafhankelijke sportverslaggever, tevens aanvoerder van de bovenliggende partij. ‘Een allerdolste scrimmage, beenen, beenen en nog meer beenen, het gevaar door R.A.P. gekeerd en omgezet in 13 en 14.’ Het publiek raakte steeds meer in een opgewonden stemming.

Verkeerde klemtoon

Met nog een halve minuut op de klok stond het 16-0. Schröder rukte op naar het doel van de tegenstander voor de genadeslag. Het publiek was ondertussen in extase en brulde “Record!” naar de aanvoerder als ultieme aanmoediging, maar helaas met de klemtoon op de verkeerde lettergreep. Schröder hield plots stil en keek nijdig naar zijn supporters. “Het is rekkurd,” riep hij terug. Van nijd schoot de bal van zijn voet en verdween in de modder. Meteen daarna floot Van Leeuwen af, waarmee er geen nieuwe recorduitslag was neergezet. Dan hadden de supporters de klemtoon maar goed moeten uitspreken, het was allemaal hun eigen schuld.

Pas in 1931 was Ajax de eerste die wel tot zeventien maal scoorde in één wedstrijd op het hoogste voetbalniveau van ons land. En dat record staat nu nog steeds, want de dertien tegen VVV zijn er tenslotte vier minder. Geen rekkurd, zou Schröder zeggen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.