NieuwVoetbal

Voetbalboek schreef al in 1950 dat je niet mag scoren bij een spelhervatting na een blessure

Het is een erecode in het voetbal om een bal buiten de lijnen te schieten als een tegenstander een blessure oploopt. Het is voor de tegenstander dan ook weer een erecode om bij de spelhervatting die bal terug te geven. Renate Jansen heeft zich er niet aan gehouden. 

Garrincha, foto Diario Región / Virtual Library of Bibliographical Heritage via Europeana 

De Spaanse club Levante is in protest gegaan tegen een doelpunt van Renate Jansen van FC Twente. Levante had de bal over de lijn getikt vanwege een geblesseerde speler bij FC Twente. Na de ingooi van FC Twente leek de bal te worden teruggegeven aan de Spaanse ploeg, zoals iedereen verwachtte. Jansen negeerde de erecode alleen en scoorde.

Het is schofterig onsportief, maar er bestaat geen enkele regel die dit verbiedt. Als beginpunt van dit gebruik wordt 27 maart 1960 genoemd, tijdens een wedstrijd van Botafogo met de legendarische Garrincha tegen Fluminense. Garrincha ontving onbedoeld de bal van zijn tegenstander Pinheiro, die daarbij een spier verrekte. Alhoewel Garrincha vrij op de doellijn stond, zag hij zijn tegenstander gevloerd op de mat liggen en schoot daarop de bal over de zijlijn voor een blessurebehandeling.

Tijdens de ingooi die daarop volgde, gooide Altair van Fluminense de bal weer terug naar de tegenstander, omdat hij zich realiseerde dat die ingooi onverdiend was. De toeschouwers wreven zich de ogen uit, maar nadat ze begrepen wat er was gebeurd, werd een massaal applaus geheven. Een nieuw sportief gebruik in het voetbal was geboren.

Een voetbalboek uit 1950

Toch bestaan er al oudere voorbeelden, nota bene in het Nederlandse boek Voetbal. Het voetbalboek voor de jeugd, dat Hans Molenaar in 1950 schreef. Daarin werd voor de jongste spelertjes de geschiedenis en de regels van de sport beschreven. ‘Bovendien laten twee van jullie voetbalkameraadjes, Henk en Johnny, op foto’s zien hoe je trappen en koppen etc. moet.’

Op pagina 118 staat: ‘Het gebeurt wel eens dat een speler op het veld gewond ligt zonder dat de scheidsrechter het opmerkt. Speel in dergelijke gevallen niet door, maar maak het spel dood door de bal over de zijlijn te schoppen. Ook al moet je daardoor een zeer gunstige positie prijsgeven. Het is een staaltje van sportieve plicht!

Gebeurt het aldus dat een van je tegenstanders de bal over de zijlijn heeft getrapt, omdat hij een van jouw elftalgenootjes gewond op het veld zag liggen, zodat een van je medespelers de bal moet ingooien en dit ingooien wordt aan jou opgedragen, maak dan geen gebruik van het voordeel dat je door een sportieve tegenstander kreeg, maar gooi de bal naar de tegenpartij.’

Zo is deze erecode dus al bijna 75 jaar in Nederland bekend. Alleen Renate Jansen weet het dus niet, die van haar club maar eens snel het boek van Molenaar moet lezen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.