Voetbal

Voetballen op vrijdagavond: een idee van PEC Zwolle

De clubs uit de Eerste Divisie spelen bijna allemaal op vrijdagavond. Het eerste idee voor profvoetbal op deze dag kwam al in 1987 toen PEC Zwolle naar deze dag verhuisde, waarbij KRO Brandpunt diezelfde avond de wedstrijd op tv uitzond.

Eind jaren tachtig kwam het zo nu en dan al voor dat eredivisiewedstrijden werden gespeeld op vrijdagavond. De thuiswedstrijd van VVV tegen Feyenoord van zaterdag 29 november 1987 bijvoorbeeld werd een dag vervroegd om te voorkomen dat de Sinterklaas-verkoop in Venlo in gevaar zou komen.

PEC Zwolle besloot in die tijd echter om definitief te verhuizen naar de vrijdagavond, zo schreef Het Vrije Volk op 8 april 1987. Het was een idee om meer publiek te trekken in de regionale strijd om aandacht. “Die beslissing hebben we genomen,” zei manager Henk van Ginkel in De Telegraaf, “zodat de liefhebbers vrijdag na hun werk naar het voetbal kunnen. Het weekend kunnen ze dan andere dingen doen. Hier rond Zwolle zijn er twaalf top-zaterdagclubs en dan heb ik het nog niet eens over de vele afdelingsclubs. Die mensen gaan echt niet naar twee wedstrijden toe.”

Op 10 april 1987 plande de Zwolse club zo haar eerste vrijdagavondwedstrijd, tegen FC Den Haag. Er kwamen maar 2.000 mensen kijken.

Met het KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt werd de afspraak gemaakt dat die op vrijdagavond de beelden zou uitzenden. “Natuurlijk mooi meegenomen, maar dat stond los van onze beslissing.” De oudste melding van zo’n vrijdagavondwedstrijd op tv in het zoeksysteem van Beeld en Geluid is van 23 oktober 1987, met een verslag van Kees Jansma van PEC Zwolle tegen FC Twente.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.