NieuwVoetbal

Voetballer Arnold Hörburger zou in 1910 stiekem zijn vervangen door tweelingbroer Anton

Voetballer Edgar Ié zou zich illegaal hebben laten vervangen door tweelingbroer Edelino. In 1910 deden Arnold en Anton Hörburger hetzelfde in een interland tegen België, zo denken we tenminste.

Arnold links en Anton rechts

Edgar Ié speelde zo’n vijf jaar geleden bij Feyenoord. Momenteel maakt hij onderdeel uit van Dinamo Boekarest in Roemenië. Volgens geruchten zou zijn tweelingbroer voor hem in de plaats op het veld hebben gestaan, zonder dat iemand het wist. Een vergelijkbare affaire speelde zich ruim honderd jaar geleden ook al eens af in het Nederlands elftal.

Wonderbaarlijk genezen

De Rotterdamse voetballer Arnold Hörburger speelde voor VOC uit Rotterdam en debuteerde op 13 april 1910 voor Nederland in een wedstrijd tegen België. Zijn tweelingbroer Anton zat ondertussen op de tribune, óók van VOC. Na een half uur spelen strompelde Arnold geblesseerd van het veld, waardoor Oranje met tien spelers stond. In die tijd was wisselen nog verboden.

Het was dan ook heel gek dat aan het begin van de tweede helft dezelfde voetballer weer fris over het veld stuiterde alsof er nooit iets was gebeurd. In ieder geval vonden de Belgen dat zeer merkwaardig, die er zeker van waren dat Anton stiekem de plaats had ingenomen van zijn geblesseerde broer – tégen de regels in. Anton en Arnold leken zoveel op elkaar dat toch niemand ze uit elkaar kon houden.

Het Nederlands elftal van 13 april 1910. Arnold Hörburger zit helemaal rechts op de middelste rij. Foto uit de KNVB-collectie via het Nationaal Archief  

Extra pijnlijk voor de Belgen was dat ook zij een speler waren kwijtgeraakt in de eerste helft: Charles Cambier. Een krant in Antwerpen schreef hierover: ‘Daardoor zijn alle spelers ontmoedigd en hebben geenszins aan de verwachtingen voldaan.’ Alhoewel Cambier ook een voetballende broer had, leek die helaas te weinig op hem om stiekem zijn plaats in te nemen – zoals de gebroeders Hörburger dus zouden hebben gedaan.

Oranje won met 7-0, waarna Anton door de Nederlandse supporters werd gehuldigd. Dat was weer extra reden om aan te nemen dat hij inderdaad stiekem had meegedaan. “Als ik gezegd had dat ik niet had meegespeeld”, zei hij zelf, “zou men mij toch niet geloofd hebben. Daarom liet ik de menschen maar juichen. Het bleef toch in de familie.”

De broers hebben daarna altijd ontkend dat ze deze persoonswissel hadden toegepast, maar glimlachten altijd opvallend geheimzinnig als de affaire weer eens ter sprake werd gebracht.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.