NieuwVoetbal

Voetbalsolidariteit in de Tweede Wereldoorlog: Feyenoord speelt thuiswedstrijd in Ajax-stadion

Op 18 april 1943 speelde Feyenoord een officiële thuiswedstrijd in het stadion van Ajax, toen nog De Meer. Zo hielpen deze clubs elkaar tijdens de moeilijke oorlogsjaren.

Er is geen foto van de thuiswedstrijd van 1943, maar het zal er ongeveer zo hebben uitgezien. Deze afbeelding uit 1948 is via het Stadsarchief Amsterdam

Ajax en Feyenoord waren zo’n tachtig jaar geleden ook al rivalen. Toch hielpen de clubs elkaar als het echt nodig was.

En dat was zeker het geval in 1943, want door oorlogsomstandigheden kon Feyenoord geen thuiswedstrijden meer spelen in het eigen stadion, in de Kuip. De burgemeester van Rotterdam bepaalde namelijk op 12 april dat voorlopig “alle wedstrijden in Rotterdam zonder publiek gespeeld moeten worden”. Na het bombardement op Rotterdam-West op 3q maart 1943 was er veel angst voor luchtaanvallen tijdens wedstrijden. Een week later bevestigde het departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming deze onheilstijding.

Dat leverde direct problemen op voor Feyenoord, dat toen de kampioenscompetitie speelde met vijf afdelingskampioenen die onderling uitmaakten wie kampioen van Nederland werd. De thuiswedstrijden tegen Heerenveen, Enschede en ADO waren toen al uitverkocht.

Ajax verdient lof

De eerste wedstrijd tegen Willem II was nog wel in De Kuip, maar toen volgde het verbod. Ajax hielp de Rotterdammers door zijn stadion aan te bieden voor een thuiswedstrijd. Op 18 april 1943 was Feyenoord officieel gastheer in Stadion De Meer voor een thuiswedstrijd tegen Heerenveen.

Zoals De Revue der Sporten schreef in een aankondiging: ‘De droevige omstandigheden te Rotterdam hebben er toe geleid dat Feyenoord de gastvrijheid van Ajax ingeroepen heeft voor haar wedstrijd van a.s. Zondag tegen de Noordelijke kampioenen. De keuze van een Amsterdamsch veld voor een Rotterdamschen thuiswedstrijd — een unicum in de geschiedenis onzer voetbalsport — verheugt ons en zal door het hoofdstelijk voetbalpubliek stellig gewaardeerd worden. Want Feyenoord is in Amsterdam zéér populair en we zijn er van overtuigd, dat het vol zal loopen en dat Feyenoord door het Amsterdamsche publiek gecompenseerd zal worden voor het spelen in eigen milieu. De wispelturige Noorderlingen, met hun crack Abe Lenstra loerend op de kansjes, zullen zeker flink partij geven, zoodat een attractief partijtje tegemoet gezien kan worden. Dus toch nog kampioenswedstrijden in Amsterdam!’

Het sporttijdschrift roemde Ajax voor deze hulp: ‘Ajax verdient lof voor de uitstekende regeling van dezen kamp. We zijn er van overtuigd, dat de Rotterdammers geen spijt hebben dat zij de gastvrijheid van Ajax ingeroepen hebben. Dat ’t gros van het publiek op ’t laatst Heerenveen tot zijn favoriet koos, dat is een van die ondoorgrondelijkheden van Jan Publiek. Ik beschouw het als een uiting van sympathie voor de zwakkere, gepaard aan waardeering voor het frissche en onvermoeide zwoegen. Maar ook het goede spel van Feyenoord werd ruimschoots gewaardeerd en ’t geheel was een kampioenswedstrijd in de goede sfeer en den echten stijl.’

Feyenoord won met 2-1. Op 25 april speelde Feyenoord een thuiswedstrijd in het Goffertstadion in Nijmegen. Op 6 juni was de afsluiting in het Olympisch Stadion, waarmee Feyenoord dat seizoen twéé officiële thuiswedstrijden in Amsterdam speelde. ADO werd dat jaar landskampioen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.