NieuwVoetbal

Volg vandaag de liveblog van de kampioenswedstrijd tussen Vitesse en RAP van 24 april 1898 via #RAPVIT1898

Op 24 april 1898 werd RAP uit Amsterdam de eerste landskampioen in het Nederlandse voetbal. De club versloeg Vitesse met 4-2 in een speciale kampioenswedstrijd. Precies 125 jaar later kijkt Sportgeschiedenis hier uitgebreid op terug, onder meer via deze liveblog.

RAP in 1898

Vitesse en RAP ontmoeten elkaar op maandag 24 april om 14 uur op de middenstip van het hoofdveld van voetbalclub Hercules in Utrecht. Dat gebeurde ook op 24 april 1898, óók om 14 uur, waar ze speelden om de eerste landstitel in het Nederlandse voetbal.

Precies 125 jaar later ruilen deze clubs op de middenstip hun shirts. Daarna ontvangen ze een exemplaar van mijn boek De gele kaart van Neeskens, waarin die historische wedstrijd van 125 jaar geleden wordt beschreven als één van de 111 ijkpunten in het Nederlandse voetbal.

Tot slot is er de hele dag een liveblog alsof het weer 24 april 1898 is met de hashtag #VITRAP1898. Daarvoor worden de originele verslagen van deze wedstrijd gebruikt, die in dagen daarna in de Nederlandse kranten en tijdschriften verschenen.

Een rommelig begin

De eerste poging voor een voetbalcompetitie in Nederland was in het seizoen 1888/1889, maar die was alleen maar in het westen van het land en verliep ook nog eens zeer rommelig. Van de zeven deelnemers waren er aan het eind maar twee met zeven gespeelde wedstrijden, waar de rest er minder speelden. Het Rotterdamse Concordia eindigde dat jaar weliswaar met de meeste punten, maar vanwege die puinhoop werd dit resultaat niet vermeld in het gezaghebbende boek Hup Holland van A.J. Bronkhorst uit 1926.

Een ander probleem in dat eerste jaar was de afwezigheid van een onafhankelijke en overkoepelende voetbalbond, want die werd pas eind 1889 opgericht. Die beginjaren verliepen dus nog zeer rommelig.

Vitesse in 1897

De eerste medaille

Pas in 1890 kwam er een kampioensmedaille, die, wegens gebrek aan eigen middelen van de piepjonge bond, werd geschonken door een onbekende. ‘Met groot gejuich werd de mededeeling begroet,’ meldden de notulen over deze gift. Het leidde nog niet tot de doorbraak van de nationale competitie, want die medaille werd aan het eind van het seizoen 1892/3 niet uitgereikt.

Er werd in die eerste jaren alleen in de westelijke provincies in competitieverband gevoetbald en daarom was er nog geen sprake van een serieus nationaal kampioenschap. Pas op 24 oktober 1897 brak eindelijk dat nieuwe tijdperk aan, omdat toen de eerste competitie in het oosten van het land van start ging. De winnaar speelde daarna een kampioenswedstrijd tegen de nummer één uit het westen, wat daarom als het officiële begin wordt beschouwd van het kampioenschap van Nederland.

Op die eerste competitiedag waren er drie wedstrijden. In de westelijke klasse speelde HBS tegen Sparta. In het oosten werd P.W. uit Enschede met 10-0 vernederd door Vitesse uit Arnhem. Go-Ahead uit Wageningen versloeg UD uit Deventer met 2-0.

Ruw spel

Uiteindelijk was RAP uit Amsterdam de kampioen van het westen en Vitesse die van het westen, zodat zij op 24 april 1898 speelden voor het eerste officiële kampioenschap van Nederland. RAP was vooraf de favoriet en won die dag inderdaad met 4-2.

Zoals de sportbladen na afloop schreven: ‘De tijd is verstreken. R. A.P. heeft gewonnen, het kampioenschap van Nederland is haar ten deel gevallen! Zonder twijfel verlaat de sterkere in triomf het strijdperk. Een woord van hulde voor het kranige spel van Vitesse. Deze nederlaag strekt tot roem.’

Hier kopen

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.