NieuwVoetbal

Voor de eerste keer wordt er niet gespeeld voor de Johan Cruijff Schaal

Bij gebrek aan landskampioen en bekerwinnaar wordt er dit niet jaar niet gespeeld voor de Johan Cruijff Schaal. Dit evenement bestaat sinds 1991, maar de traditie gaat terug naar 25 juni 1949. Dit artikel is gratis, maar met een donatie zorg je er wel voor dat we dit werk kunnen doen.

SVV in 1949

In 1949 bestond de KNVB afdeling Nijmegen veertig jaar en om dat te vieren werd op 25 juni in het Goffert Stadion een speciale wedstrijd georganiseerd. Kampioen SVV uit Schiedam speelde voor de Nederlandse Supercup tegen bekerwinnaar Quick Nijmegen. Er waren 20.000 toeschouwers.

‘Het was een interessante strijd,’ schreven de kranten daarna in hun verslagen, ‘waarin aanvankelijk de techniek van SVV overheerste. Langzamerhand paste Quick zich aan en zo kon de score tot rust blank blijven. In de tweede helft was er weinig krachtsverschil totdat de Schiedammers plotseling op dreef kwamen en Quick de wet van de sterkste moest ondergaan. Schrumpf en Köneman maakten kort na elkaar ieder een doelpunt.’

Zo won SVV met 2-0 de eerste prijs, die tegenwoordig is vernoemd naar Cruijff, die op het moment van spelen net twee jaar oud was. Voor de tweede editie moesten we even wachten, want die was bedacht voor 1989 vanwege het eeuwfeest van de KNVB – zo meldt website Voetbalkroniek. Er zou in Eindhoven worden gespeeld tussen PSV en Ajax. ‘De burgemeester van Eindhoven wilde echter uit veiligheidsoverwegingen slechts een beperkt aantal toeschouwers toelaten, waarop de KNVB besloot de wedstrijd naar Amsterdam te verplaatsen. Ook door de gemeente Amsterdam werden problemen voorzien met de veiligheid. Daarop besloot de KNVB na overleg met beide verenigingen de wedstrijd te schrappen.’

Twee jaar later werd deze voetbaltraditie alsnog nieuw leven ingeblazen als PTT Telecom Cup. In 1996 werd die vernoemd naar Cruijff, zoals nu nog steeds het geval is – ook al wordt die voor één keer niet gespeeld.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.