NieuwVoetbal

Voorspelling van Sarina Wiegman uit 1989: vrouwenvoetbal afhankelijk van nationaal elftal

Het jubileumboek van de KNVB bij het eeuwfeest in 1989 werd helemaal door mannen volgeschreven. Toch kreeg Sarina Wiegman nog even de ruimte om een voorspelling over het vrouwenvoetbal te doen. In 2017 zorgde ze er zelf voor dat die uitkwam. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is welkom – onderaan deze pagina. 

Aan het eeuwboek van de KNVB uit 1989 deden allemaal bekende namen mee, zoals Herman Kuiphof, Jan Mulder en Remco Campert. Helemaal aan het einde, op pagina 149, kregen de vrouwenvoetballers precies één pagina met tekst, want zo lagen de verhoudingen in het Nederlandse voetbal van ruim dertig jaar geleden. Maar precies op die ene bladzijde stond wel de meest opmerkelijke voorspelling van het hele boek, weliswaar met de kennis van nu.

Eerste vereiste

Sarina Wiegman werd hierin besproken, de huidige bondscoach van de Oranjevrouwen. ‘De rasechte Haagse begon al op haar zesde jaar met voetballen.’ Er bestond in 1989 nog geen landelijke competitie, wat door Wiegman als een fundamenteel gemis werd beschouwd. ‘Dat is een eerste vereiste.’

Maar er was meer nodig om het vrouwenvoetbal in ons land tot ontwikkeling te brengen, benadrukte de voetbalster. ‘De echte doorbraak kan pas plaatsvinden wanneer het Nederlands elftal iets bereikt. Dat geldt ook voor sporten als hockey en volleybal.’

Op het EK vrouwenvoetbal van 2017 leidde Wiegman als bondscoach het Nederlands elftal naar de Europese titel, nota bene in eigen land. Het was de doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland, precies zoals ze in 1989 al had voorzien in dat mannenboek over de geschiedenis van de KNVB. Bij het volgende jubileumboek van de KNVB zal er daarom aanzienlijk meer aandacht zijn voor het vrouwenvoetbal, mede met dank aan Wiegman.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.