NieuwVoetbal

VVV-Venlo ontvangt binnenkort eindelijk de Zilveren Bal van 1954

VVV-Venlo won in 1954 de Zilveren Bal. Bijna zeventig jaar later zal het die trofee eindelijk ontvangen.

Foto via Haaglanden Voetbal

Door Peter Petit

In haar zoektocht naar een replica van de Zilveren Bal is de museumcommissie van VVV-Venlo geholpen door het gerenommeerde HVV uit Den Haag. De Zilveren Bal was in het verleden een invitatietoernooi van Sparta, waarbij de sterkste voetbalclubs in Nederland werden uitgenodigd.

Het voorbereidingstoernooi op het nieuwe seizoen werd gespeeld volgens het knock-out systeem over drie weekenden. Het toernooi om de Zilveren Bal was jarenlang het belangrijkste in ons land, nog populairder dan de Holdert Cup, de voorganger van de KNVB Beker.

Wisselbokaal

In 1901, 1902 en 1903 won HVV als De Leeuw van Wassenaar het toernooi en werd daarmee de eerste bezitter ooit van de Zilveren Bal. In 1924 slaagde HBS het toernooi voor de vijfde maal te winnen en kwam daardoor ook in het bezit van de wisselbokaal. In 1937 was het Feyenoord dat voor de vijfde maal het toernooi won en de derde Zilveren Bal veroverde.

Na het toernooi van 1954 werd het betaalde voetbal binnen de KNVB ingevoerd. Dit laatste strookte niet met de amateurgeest die de Zilveren Bal Commissie voor ogen had en daarmee kwam een eind aan de roemruchte geschiedenis van het toernooi.

In de zomer van 1954 werd dus voor de laatste keer om de Zilveren Bal gespeeld. VVV werd de laatste winnaar, maar omdat het een wisselbeker was, mocht de bokaal niet definitief naar Venlo. Bij de museumcommissie van de enige Noord-Limburgse profvoetbalclub rees vorig jaar de vraag of HVV de club wellicht kon helpen aan een replica, met daarop de naam van VVV als winnaar. Het verzoek van de club uit de Keuken Kampioen Divisie kwam uiteindelijk terecht bij Frank Durville, lid van de archiefcommissie van HVV, die onderzocht of het vervaardigen van een replica van de beker mogelijk was. Niet veel later wist Durville te melden dat dit met behulp van een 3d-scan en print zeker mogelijk is.

Ingenieur

En dus meldde mechanisch ingenieur Rick Storm uit Venlo zich onlangs aan de poorten van de accommodatie aan de Haagse Van Hogenhoucklaan. De opdrachtnemer kwam op locatie bekijken of het inderdaad mogelijk is met een 3D CAD Software programma aan het verzoek van VVV te voldoen. Ruim een uur was hij  in het kantoor van verenigingsmanager Florentine Molkenboer bezig om, met een schuifmaat als basisinstrument, maten op te meten, en met grote nauwkeurigheid alle basisgegevens in zijn computer in te voeren.

Het kostbare kleinood, ter waarde van enige duizenden euro’s en goed beveiligd in een vitrinekast met glazen plaat van het clubhuis van de Koninklijke HVV, heeft alleen een probleem. Het reflecteert, waardoor het nemen van de noodzakelijke foto’s moeilijk is. “Door dat reflecteren ben je eigenlijk jezelf aan het scannen”, aldus Storm, die na afloop spreekt van een “hele exercitie”.

Toch is hij optimistisch gestemd over het slagen van de opdracht. Thuis in Venlo gaat hij met het basismodel aan de slag met het uitwerken van alle naamplaatjes van de clubs die ooit de trofee hebben gewonnen. Dat gebeurt nog voordat hij met het echte scannen gaat beginnen.

Ook moet er nog een bal op het basismodel. “Een viertje, dus ze hebben voor de beker niet de grootste maat bal gebruikt,” ziet Durville onmiddellijk met zijn kennersblik.

Hopelijk is de kunststofversie van de replica vóór zaterdag 5 augustus gereed. Op die dag speelt VVV namelijk traditiegetrouw de Herman Teeuwen Memorial, dit keer tegen eredivisionist Fortuna Sittard en ‘Ald VVV’ (oud VVV). De beker moet dan worden overhandigd aan het bestuur van VVV. René Pijnenburg wordt bij de presentatie zeker niet vergeten, de reservedoelman van destijds en de enige nog levende speler uit het team van 1954.

Kunststof

Voor Jos Wijnen van de museumcommissie van VVV maakt het niet uit dat bezoekers van het clubmuseum een beker van kunststof te zien krijgen. “Achter een vitrine zie je het verschil niet”, aldus een opgeluchte Wijnen. Hij wijst op de opmerkelijke rol van Den Haag als voetbalstad in de geschiedenis van VVV, vooral bij het bekervoetbal. “In 1959 wonnen wij, in het Zuiderpark nog wel, de KNVB bekerfinale met 1-4 en nu zijn wij dankzij HVV geslaagd in onze zoektocht naar dit stukje bekervoetbalhistorie.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -