De Volewijckers tegen Ajax op het Mosveld in 1947
Voetbal

Waarom is de sportgeschiedenis van Amsterdam-Noord zo onzichtbaar?

Bas Kok schrijft een boek over de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Hij wil het roemruchte voetbalverleden van dit stadsdeel zichtbaar maken. Laat zien dat op het Mosveld ooit de Volewijkers speelden. Verzin straatnamen met roemruchte sporters uit die buurt. Sportgeschiedenis sluit zich hierbij aan.

Zoals Ajax in nieuwe wijk van de de Watergraafsmeer zijn middenstip kreeg, zo verdient De Volewijckers een monument op het nieuwe Mosveld.

Bas Kok woont sinds 1976 in Amsterdam-Noord. In die 39 jaar voetbalde hij eerst bij DWV om in 1979 over te stappen naar de Volewijckers. Deze clubs zijn inmiddels gefuseerd tot DVC Buiksloot.

Op 5 mei kwamen we elkaar tegen in de kantine van de fusieclub vanwege een bijeenkomst over de Volewijckers in de Tweede Wereldoorlog. Het is gek, maar net die periode is voor die club het sportieve hoogtepunt met de landstitel van 1944. Het was aan mij om daar uitgebreid over te vertellen.

Kok sprak over zijn eigen interesse voor de clubgeschiedenis, onder meer omdat hij een boek schrijft over de geschiedenis van Amsterdam-Noord, inclusief het voetbal daar. “Ik ben in de loop der jaren steeds trotser geworden op het feit dat ik zo lang voor Volewijckers heb gespeeld. Nu zijn DWV en Volewijckers in elkaar opgegaan. Ik snap dat de fusie noodzakelijk was voor het voortbestaan, maar ik vind het wel jammer dat de clubs niet meer bestaan. En dat er zo weinig tastbaars van dit bijzondere verleden overblijft. Het is om die reden dat ik in 2016 samen met Museum Amsterdam Noord een tentoonstelling hoop te kunnen organiseren over de verdwenen voetbalclubs van Noord.”

Dat is in ieder geval al goed nieuws: als alles meezit, komt er volgend jaar een expositie over de voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord. Indien gewenst biedt Sportgeschiedenis zijn medewerking aan, al was het alleen maar omdat ik er tegenwoordig zelf woon als importbakfietsvader.

Zo weet bijna niemand dat de eerste Nederlandse profvoetballer ooit uit Nieuwendam kwam, sinds 1921 onderdeel van Amsterdam-Noord. Het betreft Gerrit Visser, die in 1926 debuteerde in de Amerikaanse profliga. Micha Peters schreef hier jaren geleden al over op Sportgeschiedenis, wat we in 2016 mooi kunnen laten zien in die tentoonstelling.

Gerrit Visser tijdens een uitstapje in Parijs.Nederland - Roemenië (6-0), gespe…

Gerrit Visser in 1924 in Parijs met misschien wel zijn vrouw.

Het Mosveld-monument

Kok deed daarnaast een oproep voor een blijvende herinnering aan de Volewijckers op de plek waar de club vroeger speelde, op het Mosveld. “Zoals Ajax in nieuwe wijk van de de Watergraafsmeer zijn middenstip kreeg, zo verdient ook onze club een monument op het nieuwe Mosveld.”

Verder moet er een Volewijckersplein komen, vindt hij. Ik ben helemaal voor, want ik ben zo dol op straatnamen dat ik in 1997 al eens heb geprobeerd om een Ajax-wijk in Amsterdam-Oost te realiseren. Helaas liep ik dood op de genadeloze bureaucratie van het betreffende stadsdeel. Kan niet, mag niet en nu opdonderen uit onze vergaderzaal.

Bijna twintig jaar later moeten we het dan maar eens proberen in Amsterdam-Noord. Niet alleen met een Volewijckersplein, want er worden aan de lopende band nieuwe woonwijken gebouwd in Amsterdam-Noord, die straatnamen nodig hebben. Kies er een aantal uit, die verwijzen naar de geschiedenis van het stadsdeel, en daarmee ook naar het sportieve verleden.

Juist omdat er zoveel import in Amsterdam-Noord is – ik kijk nu naar mezelf – kan er zo een band worden gelegd tussen het oude en het nieuwe Noord. Niet alleen met sport overigens, maar ook met verwijzingen naar andere belangrijke mensen uit die buurt. Schippers, woeste socialisten of mensen die veel voor hun omgeving hebben gedaan en alleen daarom al een eerbetoon verdienen.

Waarbij het voor zichzelf spreekt dat Gerrit Visser zo snel mogelijk een eigen straat verdient, in Nieuwendam om precies te zijn. De opening of officiële bekendmaking hiervan moet in 2016 zijn, tegelijkertijd met de opening van de expositie in Museum Amsterdam Noord.

Bas Kok en ik willen dus graag snel een afspraak met het stadsdeel.

Voetbal, clubs, teams. De Volewijckers kampioen van Nederland seizoen 1943-1944…
De Volewijckers als landskampioen van 1944

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.