NieuwVoetbal

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel meer voetballers in Drenthe omgekomen dan gedacht

Eind oktober begon de zoektocht naar informatie over de Drentse voetballers op het KNVB-oorlogsmonument in Zeist. Dat leverde veel nieuwe informatie op. Een kort overzicht.

Het eerste elftal van Achilles 1894 in 1940. De eerste van links is Jo Stüvel, omgekomen op 13-05-1944 in Osnabrück. Foto via Drents Archief.

Twee maanden lang werd er in Drenthe onderzoek gedaan naar de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, in samenwerking met het Drents Archief. Daarnaast werd er gezocht naar omgekomen voetballers, die niet op het monument staan.

Deze zoektocht leverde tot nu toe 69 namen van oorlogsslachtoffers op. Daarvan staan bijna dertig personen niet op het monument in Zeist! Het aantal oorlogsslachtoffers in het Drentse voetbal is daarmee dus bijna verdubbeld.

Opvallende ontdekkingen zijn onder meer de acht leden van de Meppeler Sport Club, die niet op het KNVB-monument staan. Ook veel Joodse voetballers werden aanvankelijk niet herdacht. Tot slot viel het op dat drie voetballers uit Assen in Kassel (Duitsland) bij hetzelfde bombardement om het leven waren gekomen. Jan Zoet, Fake Jagt en Hilbrand Hofman werden zo op 22 oktober 1943 gedood.

Het complete overzicht van de provincie Drenthe staat hier.

Naar Groningen

Twee maanden lang is er in Drenthe volop aandacht geweest voor deze vergeten voetballers. Maar de zoektocht is nog niet klaar. Heb je daarom nog tips of informatie over een omgekomen voetballer, official of lid van een voetbalvereniging? Geef dit dan hier door.

In januari verplaatsen we het onderzoek naar de provincie Groningen, in samenwerking met de Groninger Archieven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.