NieuwVoetbal

Welke Nederlandse voetballer kreeg als eerste een standbeeld?

Steeds meer voetballers krijgen een standbeeld. In Limburg gebeurde dat in 1967 voor de eerste keer in Nederland.

Onthulling beeld van Cruijff bij Olympisch Stadion in 1979

Meteen nadat Feyenoord kampioen was geworden kreeg Giovanni van Bronckhorst een standbeeld in het stadsmuseum van Rotterdam. De onthulling was nog niet geweest of er volgde een oproep om Dirk Kuyt op dezelfde manier te eren. Inmiddels heeft Dennis Bergkamp een beeld bij de KNVB en volgt in januari 2018 de onthulling van het beeld van Fernando Ricksen.

Ricksen is daarmee de 29e voetballer, die in Nederland is vereerd met een standbeeld – zo blijkt uit The World Football Statue Database. Veruit de meesten staan in de tuin van de KNVB: het Elftal van de Eeuw met bondscoach Rinus Michels. Dennis Bergkamp heeft ook in Arsenal een beeld.

Pierre Massy

De eerste voetballer die op deze manier werd geëerd is waarschijnlijk meteen de minst bekende, in ieder geval buiten Limburg. In 1967 werd in Roermond een standbeeld onthuld van Pierre Massy (1900 – 1958). ‘Een voetballer van de Roermondse voetbalclub RFC,’ aldus Het Algemeen Handelsblad van 22 mei 1967, die in de jaren twintig excelleerde op de Nederlandse voetbalvelden.’ Massy speelde twaalf maal in het Nederlands elftal, met de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam als afscheid.

Een special actiecomité had voor dit eerbetoon gezorgd, vervolgde de krant. ‘Hij was de man, die in de dagen dat de Limburgse voetballers werden beschouwd als een stelletje ongevaarlijke idioten die achter een bal aanliepen, er voor zorgde dat het Limburgse voetbal in hoger aanzien kwam.’ De voorzitter van dit comité, tevens voorzitter van RFC, was T. Dumoulin. In dezelfde stad is ook een straat naar hem vernoemd.

Het beeldje is bijna één meter hoog en werd in brons gegoten door beeldhouwer Dolf Wong Lun Hing. De onthulling was op 16 augustus 1967; in 2010 werd het herplaatst naar de Neerstraat waar de voetballer een sigarenzaak had.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Advertentie

Retro reclamebord

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.