NieuwVoetbal

Wie weet meer over gesneuvelde voetballers in de provincie Groningen?

Dirk Jan Bakker uit Sappemeer sneuvelde in mei 1940 als één van de vele voetballers. We zoeken nog steeds nog naar namen van andere voetballers, die tijdens de verdediging van hun land zijn omgekomen, in samenwerking met de Groninger Archieven.

Het monument voor Dirk Jan Bakker. Foto via de website van Kwiek

In mei 1940 zijn veel voetballers gesneuveld, als soldaat tijdens de gevechten tegen de Duitsers. Het was nog nooit goed uitgezocht, maar tijdens het onderzoek naar het KNVB-monument zijn al 138 namen gevonden van Nederlandse voetballers, die zo zijn omgekomen. Hiervan kwamen er vijf uit de provincie Groningen.

Grafmonument in Sappemeer

Eén van die oorlogsslachtoffers was Dirk Jan Bakker uit Sappemeer, gesneuveld bij Overschie. Hij was lid van voetbalclub Kwiek in Hoogezand. Zijn dood was een schok in zijn woonplaats, ook omdat hij de geboorte van zijn eerste kind zo niet meer kon meemaken. Bij zijn graf is een monument gebouwd.

Toch wordt Bakker niet vermeld op het KNVB-monument in Zeist, maar dankzij een reactie vanuit de provincie is zijn naam nu alsnog bekend. Er moeten nog veel meer gesneuvelde voetballers zijn, van wie de naam niet weten, ongeacht uit welke provincie. Als je daarom meer weet, horen we dat graag – hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.