NieuwVoetbal

Willem van Hanegem heeft nog tegen Abe Lenstra gespeeld

Willem van Hanegem is tachtig jaar geworden. In zijn beginjaren bij Velox speelde hij tegen Abe Lenstra. Twintig jaar later zat hij bij Ruud Gullit in het elftal. 

Willem van Hanegem heeft nog tegen Abe Lenstra gespeeld. Lenstra zat in zijn nadagen van zijn loopbaan bij de Enschedese Boys, waar Van Hanegem net was begonnen bij Velox in Utrecht. Op 2 september 1962 stonden ze tegenover elkaar en scoorden ze beide twee keer. De ploeg van Lenstra won uiteindelijk met 7-4, waardoor Van Hanegem zonder inkomsten naar huis moest. In zijn contract stond namelijk vastgelegd dat hij alleen betaald zou worden bij een overwinning of gelijkspel. Voor zijn trainingen die week kreeg hij nog wel een tientje.

Op het moment zelf wist niemand dat er met Lenstra en Van Hanegem grootheden uit twee compleet verschillende tijdperken uit het Nederlandse voetbal op hetzelfde veld stonden. Van Lenstra was dat toen natuurlijk al wel bekend als boegbeeld van de naoorlogse jaren en het begin van het betaalde voetbal in de jaren vijftig. Van Hanegem staat dan weer voor de internationale doorbraak van het Nederlandse voetbal in de jaren zestig en zeventig. Met Feyenoord won hij in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 en met Oranje speelde hij de WK-finale van 1974 – twee ijkpunten in de Nederlandse sportgeschiedenis.

Willem van Hanegem in 1962 bij het Junioren A-elftal van Velox. Hij zit gehurkt als derde van links. Foto via het Utrechts Archief

Wim Hanegem 

Andere Tijden Sport zond in 2019 beelden uit van Van Hanegem uit zijn begintijd bij Velox – hier. Ze zijn uit 1963 van een thuiswedstrijd tegen – opnieuw – de Enschedese Boys. Lenstra deed niet meer mee en zo trok Van Hanegem alle aandacht, alhoewel de verslaggever deze achternaam nog niet helemaal correct weergaf. ‘Trainer Daan van Beek heeft zo maar even uit de eigen Veloxkweek een knaap gepakt,’ merkte Het Algemeen Handelsblad op, ‘die Hanegem heet en vier doelpunten tegen Enschedese Boys maakte.’

‘Hanegem’, zoals hij lange tijd werd genoemd, had er nog veel meer kunnen maken, maar volgens de krant was hij als beginneling te traag en te speels. ‘Dat verdwijnt nog wel,’ voorzag de verslaggever. En dat was een hele goede voorspelling, want in de daaropvolgende twintig jaar maakte Van Hanegem een onuitwisbare indruk op het internationale voetbal.

Willem van Hanegem linksboven, in 1961 als reservespeler van Velox 2. Foto via het Utrechts Archief

Internationale doorbraak

In Nederland werd Johan Cruijff bij Ajax zijn grote tegenspeler. “Als tegenstander is hij één van de moeilijkste,” zei Cruijff over Van Hanegem in een fragment in de uitzending van Andere Tijden Sport. “Hij heeft alles wat een tegenstander moet hebben. Hij is hard als het moet, hij kan de boel breken als het moet en hij kan je eruit praten als het moet. Daarbij kan hij verschrikkelijk goed voetballen, als het moet.”

In deze tweestrijd tussen Ajax en Feyenoord bereikten beide clubs de internationale top met maar liefst zes internationale finales op rij– van Ajax in de Europa Cup 1 van 1969 tot en met Feyenoord in de UEFA Cup van 1974. Bij het Nederlands elftal speelden Cruijff en Van Hanegem dan juist weer samen met het WK voetbal van 1974 als absoluut hoogtepunt.

En zo begon Willem van Hanegem  bij Velox in 1962 nog tegen Abe Lenstra. Ruim twintig jaar later eindigde hij zijn loopbaan als profvoetballer bij Feyenoord in hetzelfde team met de nog heel jonge Ruud Gullit, het boegbeeld van de vólgende periode in het Nederlandse voetbal.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.