Andere Tijden SportVoetbal

Willem van Hanegem heeft nog tegen Abe Lenstra gespeeld

Op 20 februari viert Willem van Hanegem zijn 75everjaardag. Andere Tijden Sport heeft daarom de extralange uitzending WILLEM gemaakt, vol archiefmateriaal als actief voetballer van begin jaren zestig tot en met 1983. Deze aflevering is te zien op zondag 17 februari op NPO1 vanaf ongeveer 23.00 uur – ná Studio Voetbal.

Willem van Hanegem heeft nog tegen Abe Lenstra gespeeld. Lenstra zat in zijn nadagen van zijn loopbaan bij de Enschedese Boys, waar Van Hanegem net was begonnen bij Velox in Utrecht. Op 2 september 1962 stonden ze tegenover elkaar en scoorden ze beide twee keer. De ploeg van Lenstra won uiteindelijk met 7-4, waardoor Van Hanegem zonder inkomsten naar huis moest. In zijn contract stond namelijk vastgelegd dat hij alleen betaald zou worden bij een overwinning of gelijkspel.

Op het moment zelf wist natuurlijk niemand dat er twee grootheden uit twee compleet verschillende tijdperken uit het Nederlandse voetbal op hetzelfde veld stonden. Lenstra is een boegbeeld van de naoorlogse jaren en het begin van het betaalde voetbal in de jaren vijftig. Van Hanegem staat voor de internationale doorbraak van het Nederlandse voetbal in de jaren zestig en zeventig. Met Feyenoord won Van Hanegem in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 en met Oranje speelde hij de WK-finale van 1974. Het zijn twee ijkpunten in de Nederlandse sportgeschiedenis.

Een knaap die Hanegem heet

In de speciale uitzending van Andere Tijden Sport zijn beelden te zien van Van Hanegem uit zijn begintijd bij Velox. Ze zijn uit 1963 van een thuiswedstrijd tegen – opnieuw – de Enschedese Boys. Lenstra deed niet meer mee en zo trok Van Hanegem alle aandacht, alhoewel de verslaggever deze achternaam nog niet helemaal correct weergaf. ‘Trainer Daan van Beek heeft zo maar even uit de eigen Veloxkweek een knaap gepakt,’ merkte Het Algemeen Handelsblad op, ‘die Hanegem heet en vier doelpunten tegen Enschedese Boys maakte.’

‘Hanegem’ had er veel meer kunnen maken, maar volgens de krant was hij als beginneling te traag en te speels. ‘Dat verdwijnt nog wel,’ voorzag de verslaggever. En dat was een hele goede voorspelling, want in de daaropvolgende twintig jaar maakte Van Hanegem een onuitwisbare indruk op het internationale voetbal.

Internationale doorbraak

In Nederland was Johan Cruijff bij Ajax zijn grote tegenspeler. “Als tegenstander is hij één van de moeilijkste,” zegt Cruijff over Van Hanegem in een fragment in de uitzending van Andere Tijden Sport. “Hij heeft alles wat een tegenstander moet hebben. Hij is hard als het moet, hij kan de boel breken als het moet en hij kan je eruit praten als het moet. Daarbij kan hij verschrikkelijk goed voetballen, als het moet.”

In deze tweestrijd tussen Ajax en Feyenoord bereikten beide clubs de internationale top met maar liefst zes internationale finales op rij– van Ajax in de Europa Cup 1 van 1969 tot en met Feyenoord in de UEFA Cup van 1974. Bij het Nederlands elftal speelden Cruijff en Van Hanegem dan juist weer samen met het WK voetbal van 1974 als absoluut hoogtepunt.

Het zijn deze jaren die zondag in Andere Tijden Sport worden getoond, beginnend bij Velox in 1962 toen Van Hanegem nog tegen Abe Lenstra speelde. En eindigend bij Feyenoord in het seizoen 1982/1983, toen Van Hanegem in hetzelfde team speelde met de nog heel jonge Ruud Gullit, het boegbeeld van de vólgende periode in het Nederlandse voetbal. Daarmee is deze uitzending niet alleen een ode aan één legendarische voetballer, maar aan een compleet tijdperk.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.