Andere Tijden SportNieuwVoetbal

Willem van Hanegem heeft nog tegen Abe Lenstra gespeeld

Op 20 februari 1944 werd Willem van Hanegem geboren. In de beginjaren speelde hij tegen Abe Lenstra. Aan het slot van zijn loopbaan zat hij bij Ruud Gullit in het elftal. 

Willem van Hanegem in 1964. Foto Hugo van Gelderen via het Nationaal Archief

Willem van Hanegem heeft nog tegen Abe Lenstra gespeeld. Lenstra zat in zijn nadagen van zijn loopbaan bij de Enschedese Boys, waar Van Hanegem net was begonnen bij Velox in Utrecht. Op 2 september 1962 stonden ze tegenover elkaar en scoorden ze beide twee keer. De ploeg van Lenstra won uiteindelijk met 7-4, waardoor Van Hanegem zonder inkomsten naar huis moest. In zijn contract stond namelijk vastgelegd dat hij alleen betaald zou worden bij een overwinning of gelijkspel.

Op het moment zelf wist natuurlijk niemand dat er twee grootheden uit twee compleet verschillende tijdperken uit het Nederlandse voetbal op hetzelfde veld stonden. Lenstra is een boegbeeld van de naoorlogse jaren en het begin van het betaalde voetbal in de jaren vijftig. Van Hanegem staat voor de internationale doorbraak van het Nederlandse voetbal in de jaren zestig en zeventig. Met Feyenoord won Van Hanegem in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 en met Oranje speelde hij de WK-finale van 1974. Het zijn twee ijkpunten in de Nederlandse sportgeschiedenis.

Een knaap die Hanegem heet

Andere Tijden Sport zond in 2019  beelden uit van Van Hanegem uit zijn begintijd bij Velox. Ze zijn uit 1963 van een thuiswedstrijd tegen – opnieuw – de Enschedese Boys. Lenstra deed niet meer mee en zo trok Van Hanegem alle aandacht, alhoewel de verslaggever deze achternaam nog niet helemaal correct weergaf. ‘Trainer Daan van Beek heeft zo maar even uit de eigen Veloxkweek een knaap gepakt,’ merkte Het Algemeen Handelsblad op, ‘die Hanegem heet en vier doelpunten tegen Enschedese Boys maakte.’

‘Hanegem’ had er veel meer kunnen maken, maar volgens de krant was hij als beginneling te traag en te speels. ‘Dat verdwijnt nog wel,’ voorzag de verslaggever. En dat was een hele goede voorspelling, want in de daaropvolgende twintig jaar maakte Van Hanegem een onuitwisbare indruk op het internationale voetbal.

Internationale doorbraak

In Nederland was Johan Cruijff bij Ajax zijn grote tegenspeler. “Als tegenstander is hij één van de moeilijkste,” zegt Cruijff over Van Hanegem in een fragment in de uitzending van Andere Tijden Sport. “Hij heeft alles wat een tegenstander moet hebben. Hij is hard als het moet, hij kan de boel breken als het moet en hij kan je eruit praten als het moet. Daarbij kan hij verschrikkelijk goed voetballen, als het moet.”

In deze tweestrijd tussen Ajax en Feyenoord bereikten beide clubs de internationale top met maar liefst zes internationale finales op rij– van Ajax in de Europa Cup 1 van 1969 tot en met Feyenoord in de UEFA Cup van 1974. Bij het Nederlands elftal speelden Cruijff en Van Hanegem dan juist weer samen met het WK voetbal van 1974 als absoluut hoogtepunt.

En zo begon Van Hanegem  bij Velox in 1962 nog tegen Abe Lenstra. En eindigde hij bij Feyenoord in het seizoen 1982/1983 in hetzelfde team met de nog heel jonge Ruud Gullit, het boegbeeld van de vólgende periode in het Nederlandse voetbal. Van Hanegem is daarmee niet alleen een legendarische voetballer, maar een compleet tijdperk.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.