NieuwVoetbal

Willem van Hanegem wilde niets weten van een boycot van het WK voetbal

Er moet een boycot komen van het WK voetbal van 2022 in Qatar, zeggen Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66). Ook in 1978 was er zo’n oproep, onder meer van Freek de Jonge en profvoetballer Oeki Hoekema. Dit artikel lees je gratis, maar een donatie is sympathiek – onderaan deze pagina.

Ten tijde van het WK voetbal van 1978 was gastland Argentinië een wrede dictatuur. In Nederland voerden Freek de Jonge en Bram Vermeulen daarom de actie Bloed Aan De Paal om Oranje te bewegen niet af te reizen naar het toernooi. Bij het vertrek van de voetballers vanaf Schiphol stonden honderden actievoerders, met in het midden De Jonge en Vermeulen. Het Nederlands elftal werd via een zij-ingang naar het vliegtuig geleid.

Oeki Hoekema

Binnen het voetbal zelf was maar weinig respons, behalve van profvoetballer Oeki Hoekema. Hij startte een handtekeningenactie onder zijn collega’s, maar bijna niemand steunde hem. Wel kreeg Hoekema alle lof van Voetbal International, in de jaren zeventig nog een zeer progressief voetbalblad. Ook kranten als Trouw en Leeuwarder Courant hadden bewondering voor de voetballer, die zijn nek durfde uit te steken.

Willem van Hanegem daarentegen brandde Hoekema volledig af in zijn column Krompraat in De Telegraaf van 18 maart 1978. Van Hanegem speelde daarbij niet op de bal, zoals ze in het voetbal wel eens zeggen, maar alleen op de man, met drie gestrekte benen: ‘Ik heb ook een aardige suggestie. Hoekema moet zijn vakantiecenten opofferen. Argentinië zit er voor Oeki helaas niet in. Dan maar naar Texel en met zijn rooie kop op de hoek gaan staan knipperen. De opbrengst moet natuurlijk ook naar Argentinië.’

Hoekema reageerde nuchter: „Die rubriek heet geloof ik Krompraat, wel, daarmee is dat stukje voldoende gekwalificeerd. Ach. Van Hanegem zit vastgekoppeld aan bepaalde personen, die wel belang hadden bij zo’n verhaaltje. Het heeft geen zin om over de inhoud van zo’n stukje, dat op een dergelijk laag niveau staat, in discussie te treden.”

Spelen voor Amnesty International

Hoekema ging zelfs nog verder dan alleen zijn protest tegen Argentinië, want hij wilde met zijn ploeg FC Den Haag ook niet meer spelen tegen het Hongaarse Honved, afkomstig uit een communistische dictatuur. Hij verzocht het clubbestuur daarom of hij mocht thuisblijven, maar daarmee stemde FC Den Haag niet in. ‘Oeki heeft daarom besloten zijn wedstrijdpremie aan Amnesty International af te staan,’ schreef Leeuwarder Courant.

In de weken daarna kreeg Hoekema veel ruimte in de dagbladen en bij debatten om zijn problemen met het WK voetbal van 1978 toe te lichten. Geen kans liet hij liggen om zich achter de actie van Freek de Jonge en Bram Vermeulen te plaatsen. Nooit heeft Hoekema spijt gehad van zijn acties. Integendeel, want voor het WK van 2022 in Qatar herhaalde hij die oproep aan de spelers van nu.

Zowel Hoekema als Van Hanegem deed trouwens niet mee aan het WK van 1978. Hadden ze toch nog iets gezamenlijks.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.