Voetbal

WK-voetballers dreigen met staking

Profvoetballers dreigden met een staking in aanloop naar het WK van 1974.

De FIFPRO in 1975

De voetballers van Kameroen weigerden begin deze maand af te reizen naar het WK vanwege een conflict over de premies. Hun collega’s van Ghana maakten zich hierover ook boos, waarna meteen een vliegtuig met geld naar Brazilië werd gestuurd. Het zijn de twee laatste voorbeelden van het eeuwige conflict tussen spelers en bestuurders.

Het gerommel bij Kameroen overkwam dit team trouwens ook al in 1994 – eveneens vanwege financiële onduidelijkheid. De spelers dreigden weg te blijven van het WK-duel tegen Brazilië, waarna de minister van sport en communicatie persoonlijk een koffer kwam brengen met één miljoen gulden. Het werd dus op precies dezelfde manier opgelost als de Ghanezen nu doen.

De FIFPRO dreigt

Bovenstaande gevallen betreft allemaal losse teams, die wel vaker voorkwamen. De spelers van Bolivia in 1993 en 1997 bijvoorbeeld stonden vanwege conflicten op het punt het werk neer te leggen. Hetzelfde gold voor Griekenland in aanloop naar het WK van 1998. Twintig jaar eerder, in 1974, was het arbeidsconflict veel diepgaander, omdat de FIFPRO hierbij was betrokken, sinds 1965 de internationale federatie van professionele voetballers.

In aanloop naar het WK in West-Duitsland dreigde ze met een boycot of een spelersstaking als de arbeidsomstandigheden voor spelers niet werden verbeterd. Zoals voorzitter Roger Blanpain in 1973 zei: “Wij hopen dat actie overbodig zal zijn, maar voor alle zekerheid hebben we dezer dagen alvast beslist, hoe we zullen optreden als we niet tevreden worden gesteld. We zullen niet aarzelen tot maatregelen over te gaan.”

Uiteindelijk waaide deze wolk over, maar de problemen waren nog lang niet voorbij. De federatie hief een tijd later opnieuw haar vuist – in dit geval richting het WK van 1982. ‘Bij monde van zijn Nederlandse voorzitter mr. Janssen van Raay is gedreigd met een staking wanneer de spelers niet een deel van de televisierechten ontvangen,’ aldus Het Nieuwsblad van het Noorden.

Ook tijdens dit evenement ontstond geen acuut arbeidsconflict. Misschien werd in beide gevallen een vliegtuig met enkele miljoenen dollars naar de FIFPRO gestuurd, maar helaas stond daar niets over in de kranten. We moeten daarom maar aannemen dat dit niet is gebeurd.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.