NieuwVoetbal

Youp van ’t Hek was blij dat Ajax verhuisde naar de Amsterdam Arena

Na meer dan vijftig jaar heeft Youp van ’t Hek zijn laatste theatershow gegeven. Hij heeft in die tijd ook zijn sporen achtergelaten in de sportgeschiedenis.

Youp van ’t Hek in 1987. Foto Roland Gerrits via het Nationaal Archief

Youp van ’t Hek is de bedenker van het begrip Godenzonen. Hij kwam in 1993 op het idee om de Ajax-spelers zo te noemen, samen met David Endt en uitgever Thomas Rap. Ze probeerden toen een titel te verzinnen voor een boek van Endt over de club.

‘Uit de grabbelton vol suggesties, vondsten en termen viste hij ‘Godenzonen’ op,’ schreef Endt in 1998 in Het Parool. ‘De ­Godenzonen van Ajax’, vulden Thomas en ik aan. Een juichtoon deed de ruiten trillen, er was een titel geboren! Welzeker, Ajax was oorspronkelijk een Griekse held. Maar, besloten wij, de voetballers van de Cruijffgeneratie mochten we in de overtreffende trap goden noemen. Dus waren de succesvolle voetballers niet meer dan godenzonen.’

Al snel werd dit de bijnaam van Ajax, die, met terugwerkende kracht, precies op het goede moment was verzonnen. De club stond net aan het begin van een internationale opmars, die uiteindelijk leidde naar de Champions League van 1995.

Nationale graftombe

De belangrijkste thuiswedstrijden werden in die tijd nog gespeeld in het Olympisch Stadion, omdat stadion De Meer te klein en te onveilig was. In zijn columns voor NRC Handelsblad schreef Van ’t Hek hier regelmatig over, tientallen jaren lang als vaste bezoeker. ‘Wie werden er in het Olympisch geknipt, geschoren en met een nieuwe handdoek afgedroogd? Celtic, Atletico, Olympique Marseille, Arsenal, Benfica, Bayern München, Real Madrid. Het beton trilt nog steeds een beetje na.’

Die tijd was voorbij, vond Van ’t Hek, die er dan ook geen enkele moeite mee had dat er afscheid werd genomen van het Olympisch Stadion. Op 6 september 1989 speelde het Nederlands elftal daar tegen Denemarken voor de laatste keer een thuiswedstrijd, in ‘de nationale graftombe van Otto Roffel’, vernoemd naar de toenmalige directeur. ‘Je bent een voetbalfan uit Minnertsga, je hebt zojuist Groen links gestemd en komt daarom per openbaar vervoer naar het met mos begroeide Olympisch Stadion.’

Machtig mooi

In 1995 was Youp blij dat Ajax eindelijk verhuisde naar de Amsterdam Arena, zoals die toen nog heette. “Ik zie geen mogelijkheid het Olympisch Stadion te behouden,” zei hij in Het Parool. “Bepaalde dingen gaan gewoon voorbij, hoe erg dat ook is. Het stadion in zijn huidige vorm voldoet niet meer.”

Hij verheugde zich op het nieuwe stadion in Zuidoost, waar hij al een bezoek had gebracht. “Dat is echt machtig mooi. Het is als het ware de lucht in gebouwd, je zit straks als toeschouwer boven de middenstip, je kijkt bovenop het veld.”

Van ’t Hek kocht er vier stoeltjes. De liefde bleek van korte duur, want in 1997 maakte hij de Amsterdam Arena alweer met de grond gelijk.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.