NieuwVoetbal

Zelfs in het concentratiekamp Amersfoort werd er nog gevoetbald door de gevangenen

Tot in de krochten van de hel van de Tweede Wereldoorlog is er gevoetbald, ook in Kamp Amersfoort. Op 8 november is hierover een bijeenkomst in dit voormalige concentratiekamp.

Kamp Amersfoort. Foto via het Nationaal Archief

Op 25 februari 1944 werd Bert Heesakker, vader van zeven kinderen, aangehouden op zijn werk bij Unilever. Hij was toen al twintig jaar hoofdredacteur van het clubblad van Feyenoord.

Na zijn arrestatie verbleef hij drie maanden in Kamp Amersfoort, Op verzoek van zijn familie legde hij zijn herinneringen vast in een uitvoerig verhaal. ‘De grote omtrek was afgerasterd met prikkeldraad,’ schreef hij onder meer, ‘zo ongeveer een meter of vijf hoog. Daar buiten waren verscheidende wachttorens gebouwd.’

De aanwezige gevangenen liepen in lompen en waren kaalgeschoren. Er zat nog een Feyenoorder: Jan Petterson, voormalig speler van het eerste elftal. ‘Jan vertrok al spoedig met voor mij onbekende bestemming.’ Hij overleefde, net als Heesakker, want eind 1945 was Petterson weer thuis.

Ajax

De Feyenoorders hadden zo meer geluk dan Gerrit Nieuwkamp, die in 1942 werd opgepakt, toen spelend voor het eerste elftal van Ajax. Op 16 november 1942, deze maand exact tachtig jaar geleden, werd hij naar Amersfoort gedeporteerd na een eerder verblijf in het Oranjehotel. Hij was gearresteerd op verdenking van verduistering van distributiebewijzen en werd in januari 1943 vermoord in Kamp Vught.

Clubgenoot Jan Carel Wijnbergen verbleef ook een tijd in Amersfoort wegens verzetswerk, maar hij overleefde uiteindelijk wel.

Voor zover bekend is er minimaal één voetbalwedstrijd gespeeld in dit concentratiekamp, net als in Kamp Westerbork is gebeurd. Hierover is op 8 november een bijeenkomst in Amersfoort, ook met meer uitleg over mijn onderzoek op het Voetbalmonument over de duizenden omgekomen voetballers.

De inloop is vanaf 19:00 uur. De toegang van € 5,- kan je ter plekke betalen. Vooraf opgeven kan via info@kampamersfoort.nl.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.