Voetbal

Zestig jaar geleden speelde het Nederlandse vrouwenelftal zijn eerste interland

Het Nederlandse vrouwenelftal voetbalt dinsdag vriendschappelijk tegen Duitsland. Zestig jaar geleden speelden die twee ook tegen elkaar – voor het Nederlandse vrouwenteam de eerste interland ooit. De KNVB was het er niet mee eens.

Lenie van der Jagt, rechts, scoort het eerste doelpunt ooit dat werd gemaakt door een Nederlands vrouwenelftal

Volgens de officiële statistieken speelde het Nederlandse team zijn eerste interland op 17 april 1971. Een officieus elftal deed dat echter al vijftien jaar eerder in Essen, West-Duitsland. Polygoon maakte er een verslag van, dat bol stond van de dubbelzinnigheden.

Niet de KNVB had deze wedstrijd georganiseerd, maar de Nederlande Damesvoetbalbond, een koepel die een jaar eerder was opgericht. De KNVB verbood meteen daarna om speelvelden ter beschikking te stellen. ‘Naar aanleiding van dit besluit vernemen wij van de Ned. Damesvoetbalbond, dat de damesvoetbalclubs zeker een eis tot schadevergoeding gaan instellen,’ aldus het Vrije Volk van 19 september 1955.

Ook stuurden de vrouwen een open brief naar de bond met de vraag wat ze hadden misdaan om zo te worden tegengewerkt. Het leidde tot een gesprek, waar enkele afspraken werden gemaakt tussen de Damesvoetbalbond en de KNVB. Niet bepaald ten voordele van de vrouwen: ‘Tussen voetbalwedstrijden voor heren en voor dames moet een tijdruimte liggen van ten minste drie uur.’

West-Duitsland

Ook in West-Duitsland werd in 1956 buiten de officiële bond om een damesvoetbalbond opgericht, waarmee de twee landen de mogelijkheid kregen om een interland te spelen. De Duitsers wonnen met 2-1 en het enige Nederlandse doelpunt werd gemaakt door Lenie van der Jagt. Zij was toen piepjong en kwam drie dagen voor de wedstrijd aan het woord in het Vrije Volk, samen met haar trotse familie. ‘Lenie van de Jagt is een slank, blond meisje van veertien jaar, uit de Amelandsestraat in Rotterdam. Zij zal als de jongste voetbal-international, die ons land ooit gehad heeft.’

En dan dus ook nog scoren als eerste Nederlandse voetbalster ooit in een interland – precies zestig jaar geleden tegen dezelfde tegenstander als dinsdag.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.