NieuwVoetbal

Precies zeventig jaar geleden keerde Duitsland terug in het internationale voetbal

Op 22 november 1950 speelde het nationale voetbalelftal West-Duitsland tegen Zwitserland. Het was de eerste officiële interland van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog. Nederland volgde pas in 1956.

Het verbreken van internationale contacten is aanzienlijk makkelijker dan het herstel hiervan. Dat blijkt wel als we terugkijken op de voetbalcontacten van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

West-Duitsland werd in 1945 uitgesloten van grote sportevenementen, net als na de Eerste Wereldoorlog. Zo legde de FIFA dit land in november 1945 een schorsing op. Dat betekende geen Olympische Spelen en geen WK voetbal voor West-Duitsland.

Die Mannschaft

Pas op 22 november 1950 was daarom de eerste officiële wedstrijd van Die Mannschaft, van het West-Duitse voetbalelftal. In eigen huis won dit team van Zwitserland met 1-0. Er waren maar liefst 102.000 toeschouwers! Zo kwam er na vijf jaar een einde aan de uitsluiting van Duitsland als voetballand. Vier jaar later al won Duitsland al het WK voetbal – met recht een succesvolle terugkeer.

Zo ver was Nederland in 1950 nog lang niet, want in die tijd bestond er geen eens officieel contact tussen de KNVB en de Duitse Voetbalbond – tot teleurstelling van de laatste overigens. ‘Niemand kan het ons kwalijk nemen dat we voorlopig de spreekwoordelijke kat uit de boom kijken,’ verklaarde het Limburgsch Dagblad op 19 november 1949 deze emoties. ‘Er is immers zoveel, dat moeilijk te vergeten is.’

Tegelijkertijd vroeg diezelfde krant zich af of die afkeer van het nieuwe Duitsland wel zo verstandig was: ‘We zijn nog altijd een van de buurstaten van dit grote rijk, waar straks — dat staat zo vast als een paal — de sport tot zeer grote bloei zal komen. Een nauwer contact zal zeer zeker ook ons prestatiepeil ten goede komen.’

De eerste toenaderingen met Duitsland kwamen allemaal vanuit de grensstreek, want al vóór de oorlog was het daar de gewoonte om grensoverschrijdend te denken. Ze pakten daar gewoon de draad weer op, die in 1940 was doorgeknipt. Wat het herstel van de sportieve betrekkingen betreft, werd op dat lokale niveau veel voorbereidend werk verricht, waar de KNVB jaren later van profiteerde. Begin jaren vijftig speelden provinciale elftallen uit Friesland, Groningen of Gelderland wedstrijden tegen Duitse teams als Oost-Friesland en Noord-Duitsland. In Veendam bijvoorbeeld was er in 1952 een sportweek waaraan de voetbalclub Germania uit Leer meedeed.

In 1953 werden deze contacten serieus toen gesproken werd over twee semi-interlands: Noord Nederland – Noord Duitsland en West Duitsland – Oost Nederland (waarbij met West Duitsland dus het westen van West-Duitsland werd bedoeld). Het Arnhemse Vitesse weigerde overigens principieel om hiervoor spelers te leveren, maar desondanks gingen beide wedstrijden gewoon door. Het toonde wel weer eens aan hoeveel gevoeligheden er nog waren met dit herstel van de sportieve betrekkingen.

Voordat Nederland en West-Duitsland een officiële interland konden spelen, moest er dus al veel voorbereidend werk worden getroffen. Deze jarenlange arbeid vond de bekroning op 14 maart 1956 in het Rhein-stadion in Dusseldorf. Dat Nederland toen ook nog eens won met 1-2 zorgde natuurlijk helemaal voor een groot feest, waarbij het extra leuk was dat West-Duitsland toen heersend wereldkampioen was.

Hoe dan ook: elf jaar na de Duitse capitulatie was dan ook voor het Nederlandse voetbal de Tweede Wereldoorlog eindelijk voorbij.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.