NieuwVoetbal

Zeventig jaar geleden was de eerste Johan Cruijff Schaal (onder een andere naam)

De jaarlijkse wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat tussen de heersende landskampioen en bekerwinnaar. In 1991 werd deze wedstrijd ingevoerd, die sinds 1996 is vernoemd naar Johan Cruijff. Toch gaat deze traditie al terug naar 25 juni 1949.

SVV in 1949

In 1949 bestond de KNVB afdeling Nijmegen veertig jaar en om dat te vieren werd op 25 juni in het Goffert Stadion een speciale wedstrijd georganiseerd. Kampioen SVV uit Schiedam speelde voor de Nederlandse Supercup tegen bekerwinnaar Quick Nijmegen. Er waren 20.000 toeschouwers.

‘Het was een interessante strijd,’ schreven de kranten daarna in hun verslagen, ‘waarin aanvankelijk de techniek van SVV overheerste. Langzamerhand paste Quick zich aan en zo kon de score tot rust blank blijven. In de tweede helft was er weinig krachtsverschil totdat de Schiedammers plotseling op dreef kwamen en Quick de wet van de sterkste moest ondergaan. Schrumpf en Köneman maakten kort na elkaar ieder een doelpunt.’

Zo won SVV met 2-0 de eerste beker, die tegenwoordig is vernoemd naar de man, die op het moment van spelen net twee jaar oud was. Voor de tweede editie moesten we even wachten. Die was namelijk bedacht voor 1989 vanwege het eeuwfeest van de KNVB – zo meldt website Voetbalkroniek. Er zou in Eindhoven worden gespeeld tussen PSV en Ajax.

‘De burgemeester van Eindhoven wilde echter uit veiligheidsoverwegingen slechts een beperkt aantal toeschouwers toelaten, waarop de KNVB besloot de wedstrijd naar Amsterdam te verplaatsen. Ook door de gemeente Amsterdam werden problemen voorzien met de veiligheid. Daarop besloot de KNVB na overleg met beide verenigingen de wedstrijd te schrappen.’

Twee jaar later werd deze voetbaltraditie alsnog nieuw leven ingeblazen als PTT Telecom Cup. In 1996 werd die vernoemd naar Cruijff, zoals nu nog steeds het geval is.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Advertentie

Retro reclamebord

Bestel bij Bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.