NieuwVoetbal

Zijn we er tóch ingetuind: al in 2016 was er een verbod op speciale aanvoerdersbanden

Op het laatste moment schrapt de KNVB de actie met de OneLove-aanvoerdersband uit angst voor een gele kaart. De bond had allang kunnen weten dat de FIFA tegenmaatregelen zou nemen, want dat was in 2016 ook al het geval.

De One Love aanvoedersband –  via de KNVB

Op 11 november 2016 speelden Schotland en Engeland een onderlinge WK-kwalificatiewedstrijd. Die dag is heel belangrijk in Groot-Brittannië vanwege het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918. Uit respect voor de miljoenen slachtoffers duikt dan overal het symbool van de klaproos op, de poppy, gebaseerd op het gedicht In Flanders Fields van John McCrea.

De internationals uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland speelden daarom met een zwarte armband met de klaproos, maar nog vóór de wedstrijd kwam de FIFA met een verbod. Het zou een politieke uiting zijn en daarmee in strijd met de regels, zoals vastgesteld door de International Football Association Board, de spelregelcommissie. Bij een eerdere vergelijkbare affaire in 2011 liet de FIFA de zaak uiteindelijk rusten, ondanks waarschuwingen voor eventuele sancties.

Op orde

Het werd in 2016 een politieke affaire toen ook premier May zich ermee bemoeide. “Onze voetbalspelers willen hun erkenning en respect uiten naar de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze veiligheid. Ik denk dat het vanuit ons een duidelijke boodschap is dat we willen dat onze spelers die klaproos kunnen dragen. Ik wil tegen de FIFA zeggen dat ze, voor ze ons zeggen wat te doen, eerst maar eens hun eigen zaakjes op orde moeten krijgen.”

De vier teams negeerden allemaal het verbod. Engeland en Schotland speelden met de zwarte armband, waar supporters van Wales en Noord-Ierland de poppy toonden tijdens hun wedstrijden. De betreffende bonden kregen allemaal een boete, variërend van 14.000 tot 42.000 euro. Zelfs een puntenaftrek of een schorsing was mogelijk geweest, een risico dat de voetballanden allemaal bewust namen.

Na enkele maanden ruzie stemde de FIFA in 2017 toch in met speciale armbanden tijdens voetbalwedstijden, óók de poppy. De opgelegde boetes zijn daarom nooit betaald.

Wat sindsdien wél of niet is toegestaan als politieke uiting, werd alleen niet helemaal duidelijk. Het gebruik moet in ieder geval vooraf worden aangekondigd bij zowel de organisatie als de tegenstander, die daarmee dan moet instemmen.

Daarom voorspelden wij hier vorige maand al dat er geen toestemming zou komen voor de OneLove-aanvoerdersband in Qatar. En dan doen wij meteen er nog een bonusvoorspelling bij: ergens in 2023 zegt de FIFA dat het allemaal een misverstand was en dat die gele kaarten zouden zijn geseponeerd.

Zijn er wéér ingetuind.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.