NieuwVoetbal

Zoek op deze kaart naar de Limburgse oorlogsslachtoffers in het voetbal

In 1947 verscheen het boekje Onze Dooden. 1940-1945, gemaakt door de KNVB in Limburg. Hierin werden alle 147 oorlogsslachtoffers in die provincie beschreven. Met deze bron maakte ik een kaart op Google Maps om te zien waar deze mensen woonden. Waardeer ons werk met een donatie, onderaan deze pagina.

L.H. Beurskens was samensteller van Onze Dooden. ‘We vergeten maar al te snel,’ opende hij, waarna een waarschuwing volgde. ‘Gij voortrennende sporters op het groote voetbalveld des levens; vergeet uw broeders niet. Gij, die nog kampt om den prijs, nog strijdt om de victorie, bedenk dat ’t slechts kort zal zijn.’

Dankzij de speurtocht van Beurskens kregen deze Limburgse oorlogsslachtoffers letterlijk een gezicht met  een beschrijving van hun leven. We moeten hem er dankbaar voor zijn, want zo’n overzicht van oorlogsslachtoffers in de sport is zeldzaam. We hebben veel namenlijsten op monumenten, maar dan zonder verdere levensbeschrijvingen.

Oorlogslevens

En dan is dit werk van Beurskens in 2020 ook nog eens vergeten. Daarom heb ik het gebruikt om er deze kaart op Google Maps te maken. Ook zijn alle namen met de bijhorende gegevens toegevoegd aan Oorlogslevens, zodat die beschikbaar komen voor breed historisch onderzoek. Zo blijkt bijvoorbeeld dat twee voetbalbestuurders uit Weert een belangrijke rol hebben gespeeld in het verzet.

Op de kaart zien we hoe de provincie in het laatste oorlogsjaar zwaar werd getroffen door de verwoestingen. In de regio Tegelen en Venlo alleen al vielen in die periode enkele tientallen doden, allemaal lid van de plaatselijke voetbalclubs. Hetzelfde gold voor de regio Roermond.

Bij elke pin zie je om welke voetballer het gaat en kan je doorklikken naar zijn eigen pagina op Oorlogslevens voor verder onderzoek. Eerder maakte ik al zo’n kaart van het Amsterdamse en Rotterdamse voetbal. Binnenkort volgt de kaart van omgekomen voetballers in Nijmegen.

Ruim 2000 voetballers gedood in WO II: zoek in jouw regio naar hun namen

Zoek op deze kaart waar de oorlogsslachtoffers van voetbalclub WV-HEDW woonden

Kaart van Rotterdam: waar woonden de vermoorde Joodse Feyenoorders?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.