NieuwVoetbal

Zoek op deze kaart waar de oorlogsslachtoffers van voetbalclub WV-HEDW woonden

De Amsterdamse voetbalclub WV-HEDW eert zijn omgekomen leden in oorlogstijd met een clubmonument. Via deze kaart kun je nu ook zoeken waar deze mensen woorden voordat ze werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Zo kan je weer verder kijken bij andere archieven. Waardeer ons werk met een donatie, onderaan deze pagina.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Wilhelmina Vooruit en Hortus Eendracht Doet Winnen nog zelfstandige voetbalclubs, met vooral Joodse leden. Na de oorlog bleek dat er van WV 67 leden waren vermoord. HEDW kwam uiteindelijk tot een lijst van 162 namen. Van zeven leden kon hun lot niet meer worden achterhaald. Bij elkaar zijn dat 236 omgekomen voetballers, van wie het lot is achterhaald door Vincent Huis in ’t Veld, Joost van Elten, Jos van Meeuwen en Wilco van Welzen in het driedelige (!) jubileumboek Jongens, vol illusies en idealen. WV-HEDW 1908-2008. Deze vermoorde voetballers worden allemaal genoemd op het gezamenlijke clubmonument. Sinds 1956 is WV-HEDW namelijk tot één club gefuseerd.

Met behulp van deze gegevens heb ik 200 adressen kunnen herleiden vanwaar deze voetballers werden afgevoerd. Die heb ik vastgelegd op een kaart in Google Maps. De gele pins behoren bij de HEDW-ers, de paarse bij WV.

Via deze pins kan je doorklikken naar meer gegevens over deze voetballers. Al die namen staan namelijk op de website Oorlogslevens.nl, waarop de bestanden van tientallen oorlogsarchieven aan elkaar worden gekoppeld.

Eerder maakte ik al zo’n kaart van de KNVB en de Joodse leden en donateurs van Feyenoord.

Ruim 2000 voetballers gedood in WO II: zoek in jouw regio naar hun namen

Kaart van Rotterdam: waar woonden de vermoorde Joodse Feyenoorders?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.