NieuwVoetbal

Zwolle eert zestien oorlogsslachtoffers in het voetbal

In het MAC3Park-stadion in Zwolle is een plaquette onthuld met de namen van zestien oorlogsslachtoffers in het voetbal in die stad. Deze selectie is gebaseerd op onderzoek van de commissie Oorlogsslachtoffers bij Zwolse voetbalclubs.

Wethouder Michiel van Willigen onthult de plaquette bij PEC Zwolle. Foto’s door Jurryt van de Vooren

In 2020 was het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam, wat voor de Zwolse voetbalwereld aanleiding was voor de vraag of er onder die slachtoffers ook leden van de toenmalige Zwolse voetbalclubs waren. Voor dit onderzoek werd een comité gevormd, bestaande uit Paul Benning, Folly van Dam, Jaap Hagedoorn, John Kuijer en Henk Twerda.

Net in die tijd begon het onderzoek naar het oorlogsmonument van de KNVB met daarop 2212 namen van oorlogsslachtoffers uit het Nederlandse voetbal. Via het bijhorende zoeksysteem werden meteen al dertien Zwollenaren herleid. Eigen onderzoek leverde nog meer namen op.

Zo ontstond een lijst van zestien leden en donateurs van drie Zwolse voetbalclubs, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op voorspraak van het comité besloten de drie clubs dat deze namen op een plaquette aangebracht worden in het stadion van PEC Zwolle.

Wethouder Michiel van Willigen van de gemeente Zwolle heeft deze vandaag onthuld. Op de plaquette staat ook een QR-code, waarmee het mogelijk is om de biografieën van deze voetballers te zien, geschreven door Jaap Hagedoorn.

Deze nieuwe gegevens zijn meteen verwerkt op de website Voetbalmonument.nl. Inmiddels staan hierop de namen vermeld van ongeveer 2700 oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal, ook in voormalig Nederlands-Indië. Dat zijn er dus al bijna 500 méér dan er op het KNVB-monument uit 1949!

“Deze namen mogen niet vergeten worden,” aldus Van Willigen. “En daarom is het een grote eer dat ik deze onthulling mag verrichten.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.