Amstelveen sloopt Bankrashal, icoon van het volleybal
De gemeente Amstelveen gaat de Bankrashal slopen. De sporthal is reeds leeggehaald en gesloten. De Bankrashal werd legendarisch door de trainingen van de Nederlandse volleybalmannen, die leidden tot de gouden olympische medaille van 1996.
Ik schrik er wel een beetje van.
De Bankrashal werd begin jaren 70 in gebruik genomen door de gemeente Amstelveen als locatie voor onder meer volleybal, basketbal en judo. De grootste bekendheid heeft deze locatie echter te danken aan de Nederlandse volleybalmannen, die er in 1986 begonnen met hun dagelijkse trainingen onder leiding van Arie Selinger. In 1992 won deze ploeg olympisch zilver en vier jaar later, inmiddels met Joop Alberda, zelfs goud. Deze revolutionaire aanpak is bekend geworden als het Bankrasmodel.
Heropening
Vijf jaar geleden leek het einde nabij na de bouw van een nieuwe sporthal. De Bankrashal was daardoor overbodig geworden. De aandacht werd wederom op deze locatie gevestigd door een boekpresentatie van sportmarketeer Bob van Oosterhout in 2013. Mede hierdoor besloot het college van B&W van Amstelveen om de Bankrashal tijdelijk te heropenen – in ieder geval tot en met het eerste kwartaal van 2015. Ook was er op korte termijn behoefte aan zaalruimte. “Ons college vindt, dat het dan maatschappelijk niet verantwoord is om de oude Bankrashal niet te gebruiken,” zei sportwethouder Levie hierover in januari 2014.
Inmiddels leven we in het tweede kwartaal van 2015 en blijkt deze vernieuwde openstelling inderdaad van tijdelijke aard. Dave Offenbach, directeur van het Sportbedrijf Amstelveen, zegt desgevraagd dat de Bankrashal definitief is gesloten en dat binnenkort de sloop begint. “Alles van waarde is inmiddels verwijderd.” De gemeente Amstelveen bevestigt dat bericht.
De Bankrashal vormde in 2013 het decor voor de boekpresentatie van Bob van Oosterhout.
Verdienen aan sloop
“Ik schrik er wel een beetje van”, zegt Van Oosterhout in een eerste reactie. Waar hij in 2013 zorgde voor hernieuwde aandacht, is sloop nu onafwendbaar. De sportmarketeer heeft nog wel de hoop dat de volleybalwereld iets positiefs kan doen. “De Nederlandse Volleybalbond moet onmiddellijk in actie komen. De bond zou losse stenen van de Bankrashal moeten verkopen voor een symbolisch bedrag van vijf euro per stuk. Als de sloop begint, komen er tribunes, zodat de volleyballiefhebbers het kunnen volgen. Haal die helden van het Bankrasmodel erbij, maak er een mooi event van waar de Nederlandse sport nog wat aan heeft. Het geld dat verdiend wordt, kan de nieuwe bouwsteen worden voor de toekomst van het Nederlandse volleybal.”
Wanneer de sloopt exact begint, is nog niet bekend.