Olympische SpelenVolleybal

Burgerbelangen Amstelveen wil de Bankrashal feestelijk slopen

Twee persberichten van de Burgerbelangen Amstelveen bbA over de Bankrashal, het icoon van het volleybal, die binnenkort wordt gesloopt. Na de oproep van sportmarketeer Bob van Oosterhout om van sloop een bijzondere gebeurtenis te maken sluiten partij en sportwethouder zich hier bij aan.

Een telefoontje met de gemeente Amstelveen leerde mij vorige week dat de Bankrashal is geloten en binnenkort wordt gesloopt. Deze sporthal kreeg internationale faam als trainingslocatie van de Nederlandse volleybalmannen – de basis van olympisch zilver in 1992 en goud in 1996. Het bankrasmodel werd een begrip.

Sportmarketier Bob van Oosterhout had er in 2013 nog zijn boekpresentatie. Toen ik hem belde over de naderende sloop verzon hij ter plekke een plan. “De Nederlandse Volleybalbond moet onmiddellijk in actie komen. De bond zou losse stenen van de Bankrashal moeten verkopen voor een symbolisch bedrag van vijf euro per stuk. Als de sloop begint, komen er tribunes, zodat de volleyballiefhebbers het kunnen volgen. Haal die helden van het Bankrasmodel erbij, maak er een mooi event van waar de Nederlandse sport nog wat aan heeft. Het geld dat verdiend wordt, kan de nieuwe bouwsteen worden voor de toekomst van het Nederlandse volleybal.”

Een week later blijkt bbA zich hierbij te hebben aangesloten. In een eerste persbericht staat: ‘Burgerbelangen Amstelveen wil dat het Gemeentebestuur de plannen gaat steunen om de te verwachten sloop van de legendarische Bankrashal te omlijsten met een festiviteit, die enerzijds recht doet aan de geweldige sportgeschiedenis van de hal en anderzijds een nieuwe bouwsteen kan vormen voor de toekomst van het Nederlandse volleybal.’

Tijdens de raadsvergadering van donderdag werd dit punt ingebracht, aldus het tweede persbericht: ‘Amstelveen wil inhaken op de plannen die er in volleybalkringen leven om van de aanstaande sloop van de legendarische Bankrashal een echt “event” te maken. Deze toezegging deed wethouder Peter Bot donderdagavond op vragen van raadslid Ruud Oord van Burgerbelangen Amstelveen (bbA).’

Helemaal verrast zal de sportwethouder niet zijn geweest door deze inbreng van bbA, want hij is er zelf ook lid van. Deze korte lijntjes hebben er in ieder geval toe geleid dat de sloop van de Bankrashal niet onopgemerkt voorbij lijkt te gaan, maar dat dit een bijzondere gebeurtenis wordt voor het Nederlandse volleybal.

Het spreekt vanzelf dat Sportgeschiedenis zich hiermee heel erg gaat bemoeien. Samen met Bob van Oosterhout, die ik maar weer eens ga bellen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.