BalsportenNieuw

Voor de eerste keer in ruim 150 jaar is er geen PC in Franeker vanwege een epidemie

De jaarlijkse PC in Franeker is de belangrijkste kaatswedstrijd van het seizoen. Vanwege corona is de editie van 2020 afgelast, de vijfde afgelasting sinds 1854. Dit artikel is gratis, maar met een vrijwillige bijdrage maak je wel vrienden – onderaan de pagina. 

Door het coronavirus kwam ook de sport tot stilstand. Dat is zeer uitzonderlijk, maar niet uniek. De oudste melding van een sportevenement dat wegens een epidemie niet doorgaat, is van de PC van 1866 in Franeker. De PC is de jaarlijkse kaatswedstrijd in deze Friese stad, traditioneel op de vijfde woensdag na 30 juni. Deze sportklassieker bestaat al sinds 1854 en is daarmee de oudste van ons land.

In ruim anderhalve eeuw was de PC vier keer afgelast, waarvan twee keer in de bezettingsjaren. De andere twee afgelastingen waren in de beginjaren, in 1859 vanwege pokken en in 1866 door de cholera. Dat zegt de PC zelf tenminste op haar website, maar in 1859 was er iets heel anders aan de hand, zo concludeert Pieter Breuker na bronnenonderzoek, als sporthistoricus gespecialiseerd in kaatsgeschiedenis.

Geen PC, wel kermis

Jan Bogtstra was één van de oprichters van de PC. Hij werd ook penningmeester en juist in die beginjaren worstelde hij regelmatig met financiële problemen, óók in 1859. “Bogtstra was ook zakenman,” zegt Breuker. “En volgens mijn onderzoek waren die tekorten de directe aanleiding om het in 1859 af te gelasten.”

Dat had dus niets te maken met een epidemie, al helemaal omdat de kermis van Franeker ondertussen gewoon doorging. Dat zou volkomen onverantwoord zijn geweest bij een epidemie. Daarnaast bestaat er geen enkele originele bron uit 1859 dat deze pokkenepidemie leidde tot afgelasting – géén officieel verbod en géén officiële verklaring. Pas een halve eeuw later werd voor de eerste keer die PC van 1859 in verband gebracht met pokken.

In 1866 woedde er inderdaad een cholera-epidemie. “Er vielen honderden doden in Friesland,” aldus Breuker. Op bevel van de burgemeester van Franeker werd daarom zowel de PC als de kermis verboden – wél een officieel verbod en wél een officiële verklaring.

Ruim anderhalve eeuw later is de PC dus wederom afgelast door een epidemie.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.