BalsportenBalsporten overigenNieuw

Waterpolo en de Hongaarse Opstand

Op 23 oktober 1956 begon de Hongaarse Opstand. Nadat deze opstand in november 1956 eindigde in een grote teleurstelling voor de Hongaren, wilde het toeval dat Hongarije en Rusland elkaar een maand later in een zwembad in Australië weer tegenkwamen. De nationale waterpoloteams van de twee landen gingen nu de sportieve strijd aan.


De beruchtste waterpolomatch ooit is de groepswedstrijd tussen Hongarije en de Sovjet-Unie van 6 december 1956 op de Olympische Spelen van Melbourne. Het ging om een poulewedstrijd van de 6 beste landenteams. Het team met de meeste punten werd Olympisch kampioen.

De Hongaren wilden revanche en de wedstrijd had veel weg van een kleine oorlog. Bij een 4-0 stand in het voordeel van de Hongaren, floot de scheidsrechter de wedstrijd af omdat er onder water meer gevochten werd dan dat er waterpolo werd gespeeld. Zo kreeg de Hongaarse speler Ervin Zador overduidelijk een keiharde klap van een Rus. De legende wil dat het zwembadwater na de wedstrijd rood was gekleurd door al het bloed dat was gevloeid.

Het Russische team moest onder politiebegeleiding het zwembad verlaten. Hongarije won uiteindelijk goud, de Russen werden derde. Na de Olympische Spelen liep een groot deel van de Hongaarse delegatie over naar het Westen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -