BalsportenNieuw

Zo zag handbal er in 1932 uit

De Nederlandse handbalmannen spelen vandaag een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen. De sport is sinds 1932 nogal veranderd. Kijk zelf maar naar de beelden van bijna negentig jaar geleden.

Handbal was zo’n negentig jaar geleden een nieuwe en onbekende sport in ons land. Er was nog niet eens een eigen bond en daarom werd deze sport nog door turnverenigingen georganiseerd. In die beginjaren werd handbal vooral in de noordelijke provincies beoefend.

Dagblad Het Volk legde in 1928 het spelletje maar eens uit aan de onwetende krantenlezer: ‘Handbal wordt door 2 x 11 deelnemers gespeeld op een terrein gelijk aan een voetbalveld, terwijl het spel eenigszins doet denken aan korfbal behalve, dat men in plaats van een gewoon doel als bij voetballen heeft.’

Dat is nogal anders dan nu, want er wordt niet meer op een buitenveld gespeeld. De teams zijn ook ingekrompen met zes basisspelers en een keeper.

Polygoon-filmpje

Het handbalfilmpje werd in 1932 gemaakt na een bezoek van filmmaatschappij Polygoon aan Groningen voor een wedstrijd tussen Vlugheid en Kracht-Voorwaarts. Voorzitter Hendrik Drenth van de Turnkring Groningen sprak eerst nog over de spelregels.

‘Een mooie propaganda voor het handbalspel,’ zo vond Nieuwsblad van het Noorden. De voorspelling dat deze sport net zo groot zou kunnen worden als voetbal is alleen nooit uitgekomen.

Handbal in Groningen in 1932. Foto via de Groninger Archieven

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.