Andere Tijden SportNieuwWielrennen

Als Erik Breukink in 1928 had geleefd had hij een andere sport moeten uitzoeken

Andere Tijden Sport begint op 13 mei aan zijn nieuwe seizoen. Het programma bestaat dan precies tien jaar. Ook het Olympisch Stadion viert feest, want dat bestaat negentig jaar. Gezamenlijk zijn ze dus honderd jaar oud en op hun verzoek schreef ik daarom enkele korte verhalen waarin de onderwerpen van Andere Tijden Sport worden gekoppeld aan de Olympische Spelen van 1928.

De olympische wegwedstrijd van 1928. De politie hield alles in de gaten

De eerste uitzending gaat over Erik Breukink in de Giro d’Italia van 1989. Toen in het Olympisch Stadion de Olympische Spelen werden gehouden, had Nederland geen goede wielrenners op de weg. Er was in 1928 niemand van het kaliber Erik Breukink.

Dat had niets te maken met een gebrek aan talent, maar met de wet. Het was in 1928 namelijk verboden in Nederland om wielerwedstrijden op de weg te houden en daarom gingen deze sporters maar verder op de baan. En daar was ons land dan wel weer goed in. Piet Moeskops uit Den Haag bijvoorbeeld. Of uit diezelfde stad Bernard Leene en Daan van Dijk, die in Amsterdam olympisch goud wonnen op de tandem. Als Erik Breukink in die tijd had geleefd, was hij vast baanrenner geworden.

Tom Egbers en Erik Breukink tijdens de seizoenspresentatie in het Olympisch Stadion. Foto Bastiaan Heus

Voor de olympische wegwedstrijd van 1928 moest de overheid inderdaad een speciale ontheffing verlenen om het heersende verbod te omzeilen. De Nederlandse wegrenners werden 17e, 27e en 36e met een achterstand van dertig tot 45 minuten op de Deense winnaar Henry Hansen – hopeloos ver verwijderd van het erepodium.

Na de Tweede Wereldoorlog mocht er in ons land eindelijk op de weg worden gereden zonder dat daarmee de wet werd overtreden. In 1954 was in het Olympisch Stadion daarom de start van Tour de France, de eerste keer dat dit buiten Frankrijk zelf gebeurde. In 2010 begon de Giro d’Italia bij het Olympisch Stadion.

In 1991 kwam wielerliefhebber Harry Mater met het plan om nog één keer een grote derneywedstrijd te houden in het Olympisch Stadion. Breukink moest de publiekstrekker worden. Het is er nooit van gekomen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.