AtletiekNieuwWielrennen

Amerikaanse plaatsnaam verwijst naar de beroemdste sporter van begin vorige eeuw

Het Italiaanse stadje Castellania verandert zijn naam in Castellania Coppi, als eerbetoon aan wielrenner Fausto Coppi, die daar is geboren. Tot nu toe was alleen de Amerikaanse Jim Thorpe op zo’n manier geëerd.

Printscreen via Google Maps

De Amerikaanse atleet Jim Thorpe was de superster van honderd jaar geleden. Zo zei de Zweedse koning in 1912: “You, sir, are the greatest athlete in the world.” Dat compliment deelde hij uit nadat Thorpe zowel de vijfkamp als de tienkamp had gewonnen op de Olympische Spelen in Stockholm.

Thorpe werd geboren in het reservaat van de Sac en Fox-indianen, en kreeg als Indiaanse naam Wha-Tho-Huck (‘Verlicht Pad’), omdat de zon het pad naar het huis verlichtte tijdens zijn geboorte. In 1907 begon hij op school in Carlisle, Pennsylvania met sporten: American football, honkbal, lacrosse en atletiek.

Vijf jaar later won hij twee gouden plakken, maar die werden hem een jaar later afgenomen, omdat hij wel eens geld zou hebben ontvangen voor zijn sport. En dat was in die tijd absoluut verboden voor deelnemers aan de Spelen. Dat was althans de officiële reden, want het was gewoon racisme. In de jaren tachtig werd hem eindelijk eerherstel verleend – zo’n dertig jaar na zijn dood.

Na de dood van Thorpe besloot het Amerikaanse dorp Mauch Chunk zijn naam te veranderen in Jim Thorpe. Dat was vooral eigen belang, want hiermee hoopten de inwoners op meer toeristen. Wie dat te ver vindt, kan in Amsterdam altijd nog terecht op het Jim Thorpepad in Noord.

En als Italië ook te ver weg is, ga je naar Nijmegen naar het Fausto Coppipad van maar liefst dertig meter lang, zo voegt @Straatnamen hier nog aan toe.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.