Wielrennen

De eerste Amstel Gold Race

Nederland telt maar één echte klassieker en dat is de Amstel Gold Race. De eerste versie van deze koers ging overigens bijna niet door, omdat kroonprinses Beatrix zo nodig met een Duitser moest trouwen.

Het was aanvankelijk de bedoeling van de organisatie om de eerste aflevering van de Amstel Gold Race op 30 april 1966 te laten plaatsvinden. Op Koninginnedag was immers iedereen vrij, en zou er in ieder geval genoeg publieke belangstelling zijn voor een eendaagse wedstrijd van Amsterdam naar Maastricht.

Er bleek echter geen geschikt parcours te bedenken. Daarom werd de start verlegd naar het Brabantse Breda. Finishplaats werd het Limburgse Meerssen.

Toen sloeg het noodlot (bijna) toe. Op 10 maart 1966 trouwde Beatrix namelijk met de Duitse Claus von Amsberg. Het naoorlogse Nederland stond op zijn kop en de regering raakte in paniek. Grote publieke evenementen, zoals wielerkoersen, zouden een gevaar vormen voor de openbare orde en werden verboden. Op 26 april zou op een persconferentie bekend worden gemaakt dat de koers niet doorging.

Gelukkig kwam minister Suurhoff van Verkeer en Waterstaat op het laatste moment tot inkeer en belde met de organisatie. Hij wilde bij nader inzien toch een vergunning afgeven voor de koers.

Een paar dagen later won de als Pool geboren Fransman Jean Stablinski deze eerste Amstel Gold race.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.