NieuwWielrennen

De laatste Nederlandse dubbelslag bij het WK wielrennen is van 1979

De laatste Nederlandse mannelijke wereldkampioen bij het wielrennen op de weg was in 1985. De laatste vrouwelijke winnaar was vorig jaar. De laatste dubbelslag voor de Nederlandse mannen en vrouwen was in 1979. 

Foto’s Jan Raas en Petra de Bruin via het Nationaal Archief

Het is een mooie Triviantvraag of de allesbeslissende finalevraag van een pubquiz over wielrennen: hoe vaak wonnen Nederlandse wielrenners in één jaar de wereldtitel bij de mannen én de vrouwen? Met bonuspunten voor de goede namen.

Wel, tot nu toe kende Nederland twee keer zo’n dubbelslag. De primeur was in 1975 met Tineke Fopma op zaterdag en Hennie Kuiper op zondag. Het was een droomweekend voor de Nederlandse wielersport met zelfs een drieslag, omdat André Gevers ook nog eens de sterkste was bij de amateurs.

“Het ongelofelijke was gebeurd”, jubelde NRC Handelsblad in het sportkatern. “Hennie Kuiper had de kroon gezet op een Nederlandse feestweek in de Belgische Ardennen. Na de toevalstreffer van Tineke Fopma en de machtsgreep van André Gevers bij de amateurs volgde goud voor Kuiper bij de grofs. Alle drie te vergeven individuele wegtitels bij dit wereldtoernooi naar één land. Een unicum in de geschiedenis van de jubilerende (75-jarige) internationale wielrenunie.”

In de rest van de krant werden Kuiper en Gevers uitgebreid beschreven, maar voor Fopma was er verder geen aandacht meer. Het was tenslotte maar vrouwensport, genegeerd door de mannelijke sportjournalistem. Hoe dan ook: het eerste WK wielrennen met een Nederlandse dubbelslag was in 1975.

Feest in Valkenburg

De tweede dubbelslag, en nog steeds de laatste, was in 1979, nota bene in eigen land. In Valkenburg eindigden Jan Raas en Petra de Bruin als eersten. De Bruin, pas zeventien jaar oud, had het wel bijna verpest door al vóór de eindstreep de zege te claimen. “Met een laatste uit wanhoop geboren sprint drong de Belgische Jenny de Smet zich naast de Nieuwkoopse die al met geheven armen haar jubel demonstreerde”, aldus De Volkskrant. “Een finishfoto was het gevolg die evenwel toch in het voordeel van Petra de Bruin besliste.” Meteen na de streep crashte De Smet ook nog.

Bondscoach Cor Blijster had met wanhoop toegekeken: “Ik waarschuw de meisjes altijd: juich nooit voor je over de meet bent.” De Bruin: “Ik was ook zó blij. Ik heb er tenminste weer van geleerd.” Het werd nog mooier met een gelukstelegram van koningin Juliana en prins Bernhard, één voor De Bruin en één voor Raas.

Zo is die laatste Nederlandse dubbelslag op het WK wielrennen alweer 42 jaar geleden, zes jaar verder terug dan de wereldtitel van Joop Zoetemelk als laatste Nederlandse man.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.