De SGP boycotte de Tour de France van 2015 vanwege het schenden van de zondagsrust
De Tour de France is al vaak in Nederland geweest. Als dat op een zondag gebeurt, levert dat altijd wel weer gedoe op. Zo weigerde De Nieuwe Leidsche Courant hier in 1953 over te schrijven. En de SGP doet gewoon de gordijnen dicht als de renners passeren.
Foto via Europeana
De komst van de Tour de France is niet voor iedereen een feest. Op zondag 5 juli 2015 ging die namelijk door het Groene Hart, waar de gemeenteraadsfractie van ChristenUnie/SGP in Oudewater niet blij mee was. “Onze fractie heeft met leedwezen kennis genomen van de doortocht van de Tour. De zondag hoort een oase van rust te zijn. En niet alleen voor christenen. God heeft de rust voor iedereen bedoeld.”
Een zondag in 1973
De aanhangers van de zondagsrust tonen zich consequent, want al in 1953 weigerde De Nieuwe Leidsche Courant uit overtuiging om over deze wielerwedstrijd te schrijven. ‘Bij deze tour wordt de zondagsrust volkomen verwaarloosd,’ schreef de krant in een verklaring op de voorpagina.
Twintig jaar later was er een vergelijkbaar protest – toen de Tour de France van 1973 in Scheveningen begon. De Nederlandse Vereniging tot Bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging schreef een verontwaardigde brief over de activiteiten van de wielerronde op een zondag. ‘De hoop wordt uitgesproken dat hiertegen geprotesteerd zal worden.’
De Franse Tour-leiding was bijzonder verbaasd dat de zondagsrust nog steeds zo’n rol speelde in ons land. “Dat schept voor de eerste etappe wel wat problemen. Alle parochies en andere gemeenten die hun kerk op de route hebben, moeten zich akkoord verklaren met het passeren van de karavaan.” Langs de route stonden zelfs borden die de toeschouwers attendeerden op het eerbiedigen van de zondagsrust.
De Tour ging natuurlijk wél door.
Een zondag in 2010
Ook in onze eeuw is het voorgekomen dat de SGP de zondagsrust in gevaar zag komen door de Tour-karavaan. In december 2008 sneed Bas van der Vlies in de Tweede Kamer dit probleem aan, anderhalf jaar voor de Tour-start in Rotterdam.
Op zondag 4 juli voerde de etappe de renners van Rotterdam naar Brussel, via de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland, en daarom stelde de SGP-leider enkele vragen aan de staatssecretarissen Bussemaker van sport en Bijleveld van binnenlandse zaken. “Het kan toch niet zo zijn dat een typisch Frans gebeuren er in Nederland toe leidt dat in ten minste zes gemeenten alles op zijn kop komt te staan”, aldus Van der Vlies.
Een tussensprint bij Kruiningen werd daarop verplaatst naar Neeltje Jans om zo de overlast voor de kerken in de gemeente Reimerswaal te beperken. Dat was eigenlijk alles, zodat de meeste kerkdiensten maar op een ander tijdstip werden gehouden. Van der Vlies zelf sloot zijn gordijnen op het moment dat de wielrenners zijn huis in Maartensdijk passeerden. “Ik hoef het niet te zien.”
De Tour de France stopt nu eenmaal voor niemand – ook niet voor God en Van der Vlies. Maar je mag gelukkig nog wel de gordijnen dichtdoen.